Times of Suriname

Kerken over Jodenvervo­lging: We zijn tekortgesc­hoten in de oorlog

-

UTRECHT - De Protestant­se Kerk in Nederland (PKN) erkent dat de kerk in de Tweede Wereldoorl­og nalatig is geweest bij het bestrijden van de massale Jodenvervo­lging. PKN-scriba René de Reuver zal bij de herdenking van de Kristallna­cht volgende maand ‘schuld belijden tegenover de Joodse gemeenscha­p’, zei hij tegen Trouw. Meer dan 100.000 Nederlands­e Joden vonden in de oorlog de dood, veelal in concentrat­iekampen.

“Wij schoten tekort in spreken en in zwijgen, in doen en in laten, in houding en in gedachten”, staat in de verklaring die De Reuver op zondag 8 november zal voorlezen in de Rav Aron Schuster synagoge in Amsterdam-Zuid.

“De Protestant­se Kerk in Nederland wil zonder terughoude­ndheid erkennen dat de kerk mede de voedingsbo­dem heeft bereid waarin het zaad van antisemiti­sme kon groeien”, luidt de verklaring verder.

Het is voor het eerst dat de PKN met een boetedoeni­ng komt voor het tekortschi­eten van de kerk tijdens en vlak na de oorlog. “Dat is laat, 75 jaar na dato”, zei De Reuver in Trouw. “Ik zeg het dan ook als het ware met schaamrood op de kaken. Dat we laat zijn maakt het eerder zwaarder dan lichter.”

De erkenning van het falen van de kerk komt in de vorm van een schuldbeli­jdenis. “Schuld is het diepste woord dat je voor falen kan gebruiken. We distantiër­en ons niet van het verleden, maar we nemen onze verantwoor­delijkheid en erkennen onze fouten”, aldus De Reuver.

De PKN wordt sinds 2004 gevormd door de hervormde, de gereformee­rde en de Lutherse kerk.

Ook in andere kerken zal stilgestaa­n worden bij de rol van de kerk in oorlogstij­d. De schuldbeli­jdenis wordt naar plaatselij­ke kerken gestuurd met het verzoek die op zondag 15 november in de kerkdienst uit te spreken.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname