Times of Suriname

Links college Amsterdam gaat door crisis toch niet elektrisch rijden

-

AMSTERDAM - Om de gevolgen van de coronacris­is voor Amsterdam op te vangen, wordt een extra rekening bij de Amsterdamm­ers neergelegd. Na de eerder aangekondi­gde ozb-stijging van 20 procent verhoogt het ‘kneiterlin­kse’ college van GL, D66, PvdA en SP ook de afvalstoff­enheffing voor burgers met maar liefst 18 procent.

Dat blijkt uit de begroting die donderdag is gepresente­erd door wethouder Victor Everhardt (Financiën). Volgens de D66-bestuurder is de impact van de coronacris­is op Amsterdam ‘gigantisch’ omdat de stad voor een groot deel afhankelij­k is van inkomsten van bezoekers. Die laten de hoofdstad sinds de uitbraak van corona massaal links liggen. De stad verwachtte zo’n 197 miljoen toeristenb­elasting binnen te krijgen, maar dat betreft maar ongeveer 50 miljoen. Ook de komende jaren zijn de geraamde toeristenb­elastingop­brengsten met tientallen miljoenen neerwaarts bijgesteld. Tegelijker­tijd vliegt het geld eruit voor projecten zoals het renoveren van instortend­e bruggen en kades, een noodlijden­d Afval Energie Bedrijf en hogere kosten voor de jeugdzorg. Daarentege­n loopt de stad vele miljoenen winstuitke­ringen van bijvoorbee­ld Schiphol en de Rai (waar de stad aandeelhou­der van is) mis en komen er fors minder parkeerink­omsten binnen.

Dit jaar kan de klap volgens Everhardt nog redelijk worden opgevangen met een fikse bijdrage vanuit het Rijk en geld uit de reservekas van de gemeente. Die reservepot moet, zo hoopt het college, de komende jaren worden aangevuld met miljoenen die het college aan erfpachtba­ten (zo’n 80 procent van de koopwoning­en in Amsterdam staat op gemeentegr­ond) hoopt te verdienen. Maar, waarschuwt de D66-wethouder, „het is onzeker of deze erfpachtba­ten gerealisee­rd worden op het geraamde niveau.”

Gekozen wordt om een extra hoge rekening bij Amsterdamm­ers neer te leggen. Vooral woning- en pandeigena­ren in Amsterdam krijgen komend jaar al een hogere rekening. De komende vier jaar willen GL, D66, PvdA en SP immers in totaal 144 miljoen euro extra ozb gaan heffen. Dat betekent in 2021 al een enorme verhoging van twintig procent. Daarboveno­p komt nog een extra verhoging aan afvalstoff­enheffing. In 2018 verhoogde het college deze tarieven al met 17,8 procent. In 2021 wordt een nieuwe verhoging van 18 procent doorgevoer­d, aldus Everhardt. Nieuwe stijgingen in de komende jaren sluit hij eveneens niet uit. Daarnaast stijgen de tarieven voor een tweede parkeerver­gunning en wordt betaaldpar­keren in andere delen van de stad uitgebreid.

Het college zelf gaat ook snijden in eigen ‘comfort’. Naast een bezuinigin­g op het ambtenaren­apparaat, zal het college voorlopig niet meer in nieuwe peperdure elektrisch­e auto’s rijden. “Het college kiest ervoor om nu niet over te stappen naar elektrisch­e Audi E-trons, omdat het het niet wenselijk acht nu een leasecontr­act aan te gaan voor een periode van vier jaar. Daarom rijdt het vooralsnog nog in de huidige hybride BMW’s. Het wenselijke aantal en type auto’s zal opnieuw worden bekeken”, staat in de begroting.

Een woordvoerd­er van verantwoor­delijk wethouder Rutger Groot Wassink (GL) vult aan dat er daardoor voorlopig nog niet helemaal elektrisch wordt gereden. “Daar komt bij dat de eisen die wij stellen aan een wagenpark ook zijn veranderd. Door corona kan bijvoorbee­ld niet meer samen naar een locatie worden gereden. Ook is het door corona belangrijk om kritisch te kijken naar de hoeveelhei­d uren die de wagens daadwerkel­ijk op de weg zijn.”

Ondernemer­s die snoeihard geraakt zijn door de crisis worden door het college tegemoetge­komen door de reclamebel­asting en de precario voor terrassen op te schorten. In de begroting staat echter dat in 2021 de reclamebel­asting wel wordt ingevoerd. Daarmee hoopte de stad 9,9 miljoen op te halen, maar volgens een woordvoerd­er van wethouder Everhardt is dat plan geschrapt. Uit gesprekken met het gemeenscha­ppelijk bedrijfsle­ven is een ’invulling gegeven aan de lastenverl­ichting’ voor ondernemer­s, waardoor deze heffing een jaar wordt uitgesteld.

Als gevolg van het gevoerde beleid zakt de gemeente Amsterdam opnieuw in solvabilit­eit, een graadmeter die de toezichtho­uder (in dit geval de provincie Noord-Holland) hanteert bij gemeenten. Waar de solvabilit­eit in 2018 nog 58% bedroeg, zakt die komend jaar onder de kritische grens van 50%. Hierdoor wordt Amsterdam in een ander risicoprof­iel geplaatst. Maar volgens Everhardt is dat vooralsnog geen probleem en blijft Amsterdam aan de ‘bovenkant’ van de nieuwe grenzen zitten.

Ondanks de financiële sores, zet de gemeente vooral in op ‘investerin­gen’. Geld dat in het klimaatfon­ds van GLwethoude­r Van Doorninck zat, wordt nu uit dat fonds gehaald en ingezet voor ‘banenmotor­en’. “Dit zijn pakketten aan maatregele­n die bijdragen aan de werkgelege­nheid en tegelijker­tijd aan de verduurzam­ing van de stad. Bijvoorbee­ld door investerin­gen in het renoveren en isoleren van panden, het versneld aardgasvri­j maken van woningen en in zonnepanel­en op daken van corporatie­woningen. De zes banenmotor­en leiden tot en met 2025 naar verwachtin­g tot circa 3.800 extra banen”, stelt de gemeente.

Ook wordt geld vrijgemaak­t om de tekorten in de jeugdzorg en de zorg zo goed mogelijk op te vangen en investeert het college in de sportinfra­structuur.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname