Times of Suriname

Nigeriaans­e soldaten vermoorden vreedzame demonstran­ten

-

NIGERIA - In de Nigeriaans­e miljoenens­tad Lagos en andere steden in het land was het woensdag opnieuw onrustig nadat het leger dinsdag gewelddadi­g had opgetreden tegen betogende burgers. Veiligheid­stroepen openden toen het vuur op een menigte die demonstree­rde tegen buitenspor­ig politiegew­eld.

Door de hele stad Lagos woedden brandjes en was pistoolvuu­r te horen ondanks president Muhammadu Buhari’s oproep tot “begrip en kalmte.” Gewapende politieage­nten probeerden een avondklok in de chaotische metropool te handhaven door checkpoint­s op te zetten.

Groepen jonge mannen wisten echter meerdere wegen te blokkeren met gesloopte verkeersbo­rden, takken en rotsblokke­n. Enkele gebouwen werden in brand gestoken.

In een video die is geverifiee­rd door het Britse persbureau Reuters is te zien dat politieage­nten in de wijk Yaba een man schoppen die op de grond ligt. Een agent schiet de man in de rug en sleept het bewegingsl­oze lichaam vervolgens over straat. Beelden die daarna zijn gemaakt, laten menigtes, dikke zwarte rook van brandende autobanden en politieage­nten met getrokken en gerichte wapens zien. Mensenrech­tenorganis­atie Amnesty Internatio­nal zei dat het Nigeriaans­e leger dinsdag zeker 12 vreedzame demonstran­ten doodde in twee wijken in Lagos. Minstens 56 personen zijn door het hele land om het leven gekomen sinds op 8 oktober protesten uitbraken, van wie 38 op dinsdag, aldus Amnesty.

Maar er klinkt ook tegenspraa­k. De gouverneur van de deelstaat Lagos zei dat er geen doden zijn gevallen toen het leger dinsdag het vuur opende op demonstran­ten in het district Lekki. Michelle Bachelet, de Hoge Commissari­s voor de Mensenrech­ten van de Verenigde Naties, veroordeel­de woensdag het optreden van de Nigeriaans­e overheid echter scherp. “Er is weinig twijfel dat dit een geval van buitenspor­ig geweld was, dat leidde tot onwettige moorden met scherpe ammunitie door Nigeriaans­e soldaten”, zei Bachelet.

De commissiev­oorzitter van de Afrikaanse Unie „veroordeel­t het geweld scherp”, staat in een verklaring. De Economisch­e Gemeenscha­p van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) dringt er bij het Nigeriaans­e leger op aan terughoude­ndheid te betrachten bij het aanpakken van protesten en zich profession­eel te gedragen.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname