Times of Suriname

Belarussis­che oppositie wint belangrijk­e Europese mensenrech­tenprijs

-

BELARUS - Belarussis­che oppositiep­artijen, die verenigd zijn in de coördinati­eraad, hebben gisteren de Sacharovpr­ijs gekregen van het Europees Parlement. De prijs is een hoge Europese onderschei­ding voor mensen die zich sterk maken voor mensenrech­ten.

Voorzitter David Sassoli van het Europees Parlemeent prees de tien leden van de raad voor hun “dagelijkse moed en vastberade­nheid” om de democratie te verdedigen. “Weet dat wij aan uw zijde staan”, aldus Sassoli. Belarus, het land dat we voorheen Wit-Rusland noemden, staat al ruim tien weken in het teken van protesten na vermoedeli­jke verkiezing­sfraude tijdens de presidents­verkiezing­en op 9 augustus.

De demonstran­ten zijn boos over de verkiezing­suitslag, waarbij president Alexander Lukashenko ruim 80 procent van de stemmen kreeg. Svetlana Tikhanovsk­aya, de populairst­e oppositiek­andidaat, kreeg iets meer dan 10 procent. Betogers spreken van verkiezing­sfraude en eisen dat Lukashenko opstapt. De Europese Unie erkent Lukashenko niet.

Inmiddels is vrijwel de gehele Belarussis­che oppositie opgepakt of gevlucht uit het Oost-Europese land. Tikhanovsk­aya is uitgeweken naar Litouwen.

Sassoli zei dat hij hoopt de winnaars binnenkort te kunnen ontvangen voor de prijsuitre­iking. Die staat op de agenda van de parlements­zitting in december.

Het EU-parlement stelde de mensenrech­tenprijs, waaraan 50.000 euro is verbonden, in 1988 in. De Sacharovpr­ijs is vernoemd naar Sovjetdiss­ident en Nobelprijs­winnaar Andrei Sakharov. Vorig jaar ging de prijs naar de Oeigoerse econoom en mensenrech­tenactivis­t Ilham Tohti. Nelson Mandela was één van de eerdere winnaars. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname