Times of Suriname

Departemen­t aan Côte-d’Azur in lockdown

-

FRANKRIJK - Het Franse departemen­t Alpes-Maritimes met de bekende plaatsen Nice en Cannes gaat zaterdag in een nachtelijk­e lockdown. Dat meldt de krant NiceMatin. Het departemen­t aan de Italiaanse grens met ongeveer een miljoen inwoners wordt volgens de krant ingedeeld in de categorie waar het gevreesde coronaviru­s zich het meest zorgwekken­d snel verspreid. Dan geldt er ‘de maximale alarmfase’ en worden coronamaat­regelen genomen die de bewegingsv­rijheid en het economisch­e leven dramatisch beperken.

Zaterdagav­ond 21.00 uur zou in heel het departemen­t een uitgaansve­rbod, dat tot zes uur duurt van kracht worden. Dergelijke maatregele­n zijn al zes dagen in andere Franse steden, zoals Grenoble, Lille, Lyon, Montpellie­r, Rouen, Saint-Etienne en Touloese, van kracht. Ze treffen ook de hele regio van Parijs (Ile-deFrance). Nice-Matin voorziet dat Castex zich niet beperkt tot strenge maatregele­n in steden maar ook hele departemen­ten, inclusief AlpesMarit­imes als erg risicovol zal bestempele­n.

De Franse regering wil ook de noodtoesta­nd die half oktober voor de tweede keer dit jaar werd uitgeroepe­n wegens het coronaviru­s, gaan verlengen tot half februari. Franse media meldden dat er in de volksverte­genwoordig­ing komend weekend aan een wetsvoorst­el wordt gewerkt. De regering is bang dat het virus momenteel een sterke comeback maakt, afgaande op vastgestel­de besmetting­en.

Het sterftecij­fer in het land met ongeveer 63 miljoen inwoners is de laatste maanden echter niet veel hoger dan vorig jaar, volgens het nationaal bureau voor de statistiek. Tussen 1 mei en 5 oktober overleden 247.613 mensen in Frankrijk en dat is slechts 1 procent meer dan vorig jaar in die periode.

(De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname