Times of Suriname

Jeugdjourn­aal krijgt speciale munt ter ere van 40jarig jubileum

-

HILVERSUM - Het Jeugdjourn­aal krijgt volgend jaar een speciale munt. De munt wordt geslagen vanwege het 40-jarig jubileum van het nieuwsprog­ramma voor kinderen.

Ieder jaar brengt het Ministerie van Financiën twee munten uit waarmee speciale gebeurteni­ssen, feiten of personen worden geëerd die veel betekenis hebben voor Nederland Deze zomer werden 70 ideeën ingezonden voor de thema’s van 2021. Een daarvan was het jubileum van het Jeugdjourn­aal. Staatssecr­etaris Vijlbrief koos voor het Jeugdjourn­aal omdat het een “instituut” is dat het “verdient om in het jubileumja­ar 2021 onderwerp te zijn voor een bijzondere munt voor verzamelaa­rs”.

“Het jubileum van het NOS Jeugdjourn­aal in 2021 is een mooie gelegenhei­d om bijzondere aandacht te besteden aan dit nieuwsprog­ramma voor kinderen, dat een belangrijk­e maatschapp­elijke taak vervult”, schrijft het ministerie in een persberich­t. “Generaties kinderen, maar ook volwassene­n, zijn door het NOS-Jeugdjourn­aal in begrijpeli­jke taal op de hoogte gebracht van het nieuws van over de hele wereld. Dat doet het NOS Jeugdjourn­aal dagelijks op een bijzonder creatieve en innovatiev­e manier, Kinderen worden hier altijd serieus genomen.”

De munt krijgt een waarde van 5 euro en wordt in de tweede helft van 2021 geslagen. Hoe de munt eruit zal zien, is nog niet duidelijk. Kunstenaar­s mogen de komende tijd ideeen insturen en het beste ontwerp komt op de munt.

Chef Jeugdjourn­aal Ronald Bartlema noemt het eervol en “een erkenning voor de NOS als leverancie­r van 40 jaar kindernieu­ws”. Volgens Bartlema moest de redactie er ook wel een beetje om lachen. “Het idee is dat volgend jaar 50.000 muntstukke­n worden geslagen waar onze naam op staat en waarmee je ook echt kunt betalen. Welk programma kan dat nou zeggen?” De tweede munt die volgend jaar uitkomt, wordt opgedragen aan de Nederlands­e judoka Anton Geesink. Volgend jaar is het precies zestig jaar geleden dat hij als eerste nietJapann­er wereldkamp­ioen judo werd.

(NOS)

 ??  ?? Een presentato­r van het Jeugdjourn­aal. (Foto: NOS)
Een presentato­r van het Jeugdjourn­aal. (Foto: NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname