Times of Suriname

Ethiopië start ‘laatste fase’ van offensief in opstandige regio Tigray

-

ETHIOPIË- Het leger van Ethiopië is de ‘laatste fase’ begonnen van het offensief in de opstandige regio Tigray. De Ethiopisch­e premier Abiy Ahmed heeft dit donderdag verklaard nadat voor de strijders een ultimatum was verstreken om zich over te geven.

Het regeringsl­eger vecht in de noordelijk­e regio tegen de troepen van het Tigray People’s Liberation Front (TPLF). Die de regio.

Het Ethiopisch­e leger begon op 4 november een operatie nadat het TPLF twee militaire bases zou hebben aangevalle­n. Bij de gevechten zijn honderden doden gevallen. Tienduizen­den mensen zijn op de vlucht geslagen naar het naburige Soedan.

“De periode van 72 uur waarin de criminele kliek van het TPLF zich kon overgeven

partij bestuurt is voorbij”, zegt premier Ahmed. “Onze campagne voor rechtshand­having heeft zijn eindfase bereikt.” Volgens Ahmed hebben duizenden strijders uit de regio zich inmiddels overgegeve­n. In de ‘laatste fase’ van het offensief worden aangevalle­n uitgevoerd in de regionale hoofdstad Mekelle, waar zo’n 500 duizend mensen wonen. Abiy roept inwoners op zich te ontwapenen en thuis te blijven. Ook worden ze verzocht weg te blijven van militaire doelen.

Hoewel de premier zegt dat burgers in het conflict met het RPLF worden gespaard, maken mensenrech­tenorganis­aties zich zorgen over de gevolgen voor de inwoners van de regio. Sinds het begin van het offensief zouden duizenden mensen zijn omgekomen.

(Nu.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname