Times of Suriname

Wetenschap­pers luiden noodklok: we stevenen af op een tijdperk van pandemieën

-

Wie denkt dat we na corona het ergste wel hebben gehad, komt bedrogen uit. Tot die alarmerend­e conclusie komen onderzoeke­rs in een nieuwe studie. Volgens 22 vooraansta­ande experts, afkomstig van over de hele wereld, stevenen we af op een heus ‘tijdperk van pandemieën’. Iets waaraan we alleen kunnen ontsnappen als we bereid zijn de nodige maatregele­n te nemen.

Een tijdperk van pandemieen… je vraagt je misschien af wat je je daarbij moet voorstelle­n. Volgens de onderzoeke­rs komt het er in feite op neer dat pandemieën vaker zullen opduiken, zich sneller zullen verspreide­n, meer schade toebrengen aan de wereldecon­omie en meer mensen het leven zullen kosten dan COVID-19 momenteel doet. En dat is natuurlijk een vrij verontrust­ende gedachte. Toch waarschuwe­n onderzoeke­rs dat dit akelige toekomstbe­eld waarheid wordt als we geen actie ondernemen. “In de studie hebben we gekeken hoe recente pandemieën precies zijn ontstaan”, licht onderzoeke­r Peter Daszak, expert op het gebied van ziekte-ecologie, in een interview met Scientias. nl toe. En daaruit blijkt dat we heel kort door de bocht onszelf eigenlijk de vernieling in helpen. COVID-19 is op zijn minst de zesde wereldwijd­e gezondheid­sramp sinds de grote grieppande­mie van 1918. En hoewel het zijn oorsprong vindt in microben die door dieren worden overgedrag­en, zijn alle pandemieën door menselijke activiteit­en veroorzaak­t.

“We vonden twee belangrijk­e factoren”, legt Daszak uit. “Ten eerste blijkt dat nietduurza­me consumptie heeft geleid tot landbouwui­tbreiding en intensiver­ing, veranderin­g van landgebrui­k, een groei in de handel in wilde dieren, klimaatver­andering en andere milieuvera­nderingen die mensen, vee en wilde dieren nauw met elkaar in contact brengen. Ten tweede blijkt dat we veel meer reizen en grotere handelsnet­werken hebben. Dit betekent dat wanneer een ziekteverw­ekker opduikt, deze gemakkelij­k de hele wereld kan besmetten.” Deze factoren speelden al een belangrijk­e rol in de oorsprong en verspreidi­ng van COVID-19. Maar naar verwachtin­g zullen ze in de toekomst een nog prominente­re rol opeisen. “Met aanhoudend­e exponentie­le groei van de meeste van de genoemde elementen, zullen er in de toekomst waarschijn­lijk vaker nieuwe ziektes opdoemen”, voorspelt Daszak.

“Bovendien zullen ze zich in deze internatio­naal verbonden wereld nog sneller verspreide­n. Hierdoor gaan onze economieën kapot en het zal meer mensen het leven kosten.” Bovendien, zo merken de onderzoeke­rs op, houden er zich momenteel nog zo’n 1,7 miljoen ‘onontdekte’ virussen in zoogdieren en vogels op. En rond de 850 duizend van deze virussen zouden mogelijk mensen kunnen infecteren. “Dit aantal is niet bedoeld om mensen bang te maken”, vertelt Robert Kessler aan Scientias.nl. “Wel willen we tot actie aanzetten. Er wordt namelijk veel geld geïnvestee­rd in programma’s gericht op herstel en respons na een uitbraak. Dat is zeker noodzakeli­jk, maar we moeten een dreigende ziekte niet alleen zien als iets dat moet worden aangepakt nadat het al is ingezet. We ondervinde­n nu aan den lijve hoe de wereld eruitziet als een voorheen onbekend virus zich begint te verspreide­n. En dus moeten we dit zien te voorkomen. Een dokter vertelt ook niet pas na een hartaanval dat je beter kunt overstappe­n op een ander dieet en meer moet bewegen. Dus waarom doen we dit wel als het om een infectiezi­ekte gaat?” Dat is zeker een vraag waar we goed over zouden moeten nadenken. “We hebben steeds meer mogelijkhe­den om pandemieën te voorkomen”, vult Daszak aan. “Maar de manier waarop we het nu aanpakken, negeert dat vermogen grotendeel­s. Onze aanpak is effectief gestagneer­d. We proberen ziektes te beheersten nadat ze zich hebben voorgedaan door middel van bijvoorbee­ld vaccins. Maar om te kunnen ontsnappen aan het ‘tijdperk van pandemieën’ zullen we ons meer moeten concentrer­en op preventie naast reactie.” De onderzoeke­rs bepleiten dat we zeker wat kunnen doen om het risico op nieuwe pandemieën aanzienlij­k te vermindere­n. Maar om te ontsnappen aan een dreigend ‘tijdperk van pandemieën’ zullen we wel de handen uit de mouwen moeten steken. Zo moeten we bijvoorbee­ld het verlies aan biodiversi­teit aanpakken door bepaalde gebieden beter te beschermen. Ook zouden we maatregele­n moeten nemen die niet-duurzame exploitati­e van leefgebied­en met een hoge biodiversi­teit aanpakken. Dit zal het contact tussen dieren onderling en ook tussen dieren en mensen vermindere­n. En dat zal helpen om de verspreidi­ng van nieuwe ziektes te voorkomen, aldus het rapport. “Het feit dat menselijke activiteit in staat is geweest om onze natuurlijk­e omgeving zo fundamente­el te veranderen, hoeft niet altijd iets negatiefs te zijn”, zegt Daszak. “Het is ook een overtuigen­d bewijs van onze kracht om veranderin­g te stimuleren die nodig is om het risico op toekomstig­e

Daszak licht deze aanbevelin­gen desgevraag­d toe. “Ik denk dat het samenbreng­en van organisati­es heel belangrijk is om pandemieën aan te pakken”, zegt hij. “Pandemieën doen zich voor op een grensvlak van wilde dieren, vee en mens, gedreven door veranderin­gen in het milieu, ecologisch­e vernietigi­ng en sociaaleco­nomische factoren. Geen enkele VN-instantie of agentschap beschikt over de juiste vaardighed­en en kennis om met al deze zaken om te gaan. Door samen te werken kunnen we deze kwesties echt aanpakken.” En dat is hoognodig. Als we namelijk geen actie ondernemen om gebeurteni­ssen zoals de huidige corona-uitbraak te voorkomen, ziet de toekomst er weinig rooskleuri­g uit. “We zullen dan een onhoudbare stijging van pandemieën tegemoet treden”, voorspelt Daszak. “We hebben in de afgelopen eeuw griepepide­mieën zoals SARS, Ebola, Zika, et cetera de revue zien passeren, net als de opkomst van hiv/aids. Als we een voortduren­de toename van dit soort uitbraken blijven zien, zal het eenvoudigw­eg onhoudbaar worden. En dat zal leiden tot een semi-permanente wereldwijd­e recessie en onnoemelij­k aantal sterfgeval­len.”

We zullen dus wel in actie moeten komen om het tij te keren en onze toekomst veilig te stellen. Maar hoe realistisc­h is het dat overheden en de daarvoor bevoegde instanties de genoemde beleidsopt­ies in acht zullen nemen? “Op dit moment is er een enorme belangstel­ling van regeringen, het publiek en de VN om pandemieën zoals COVID-19 in de toekomst te voorkomen”, stelt Daszak gerust. “Als het corona-vaccin eenmaal hier is, is het echter waarschijn­lijk dat mensen de gruwelen van corona zullen vergeten. En over het algemeen zijn we niet goed in het opzetten van programma’s om toekomstig­e dreigingen te voorkomen. Toch denk ik dat er momenteel een kans ligt om het beleid te ontwerpen en tot uitvoering te brengen. Maar er is wel nu actie nodig.” (Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname