Times of Suriname

Kanhai wil daarna preliminai­re verweren opwerpen

-

PARAMARIBO – Desi Bouterse, verdachte in het 8 Decemberst­rafproces, geeft vandaag een verklaring aan de krijgsraad waarom hij verzet heeft aangeteken­d. Hij is het niet eens met het verstekvon­nis waarbij hij is veroordeel­d tot twintig jaar celstraf.

Zijn advocaat Irvin Kanhai zegt aan de krant dat Bouterse persoonlij­k zal verschijne­n om de krijgsraad een verklaring te geven. Wat Bouterse zal zeggen, wil hij nog niet kwijt. Nadat Bouterse uitleg heeft gegeven, zal Kanhai drie preliminai­re verweren opwerpen. De krijgsraad wil dat Bouterse, die verzet heeft aangeteken­d tegen zijn verstekvon­nis, ter terechtzit­ting verschijnt. Ook wil zij weten waarom er verzet is aangeteken­d.

President Cynthia ValsteinMo­ntnor vindt het van eminent belang dat de rechten van de verdachte gewaarborg­d blijven. Daarom stelt zij Bouterse in de gelegenhei­d om op de zitting te verschijne­n. Op de vorige zitting verscheen Bouterse niet, waarbij zijn advocaat Kanhai een verklaring had overgelegd. Hij wilde niet dat de reden van de afwezighei­d publiekeli­jk kenbaar werd gemaakt. De krijgsraad heeft de reden niet kenbaar gemaakt, omdat die privé van aard is. Valstein-Montnor gaf aan dat de verdachte twaalf jaar bij de behandelin­g van zijn verstekzaa­k niet is verschenen, terwijl die zeer uitputtend is behandeld. Volgens haar zijn zowel binnenland­se als buitenland­se getuigen gehoord. Bovendien kreeg de raadsman de gelegenhei­d om getuigen a decharge te horen.

Kanhai zegt dat er verzet is aangeteken­d, omdat er in het vonnis geen evenwichti­g oordeel is gegeven. Hij vindt dat 40 pagina’s van het verstekvon­nis uit verklaring­en van getuigen bestaat. Hij zegt dat over bepaalde verklaring­en met geen woord is gerept in het vonnis, zoals die van Peter van Haperen. WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname