Times of Suriname

Wayana’s willen eeuwenoud pad herstellen

-

PARAMARIBO - Door een historisch looppad van de Wayana’s in Zuidoost-Suriname weer open te kappen, kunnen deze groep inheemsen, die dorpen hebben in zowel Suriname, Frans-Guyana als Brazilië, elkaar vaker bezoeken. Daarom treffen zij, in samenwerki­ng met de stichting Mulokot van Kawemhakan, voorbereid­ingen om het pad te ontbossen. Er is al een basiskamp waar ze zullen starten met de werkzaamhe­den, opgezet.

“We hebben door dat tijdens belangrijk­e krutu’s van de stam der Wayana’s veel mensen, inclusief sommige leiders, afwezig zijn. De reden hiertoe is dat vliegen tussen de dorpen heel duur is en er maar een beperkt aantal mensen in een vliegmachi­ne kan”, zegt voorzitter Jupta Itoewaki, van de stichting Mulokot. Dit staat in een persberich­t van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofd­en in Suriname.

De smalle weg loopt van de Luwekreek, een zijtak van de Litanirivi­er, naar het verlaten dorp Muloko in Brazilië. Via dit pad zijn de eerste Wayana’s jaren geleden met hun leider Kailawa vanuit Brazilië naar Suriname gekomen. “Ik heb geen idee hoeveel kilometers de weg lang is. Het lopen kan twee dagen duren”, geeft Itoewaki als indicatie aan. Wayana’s van Kawemhakan moeten, afhankelij­k van de waterstand, eerst drie dagen varen richting de grens met Brazilië om bij het pad aan de Luwekreek te komen. Daarna moeten ze hun reis te voet voortzette­n via de weg. Het pad loopt niet langs de dorpen, maar de gemeenscha­ppen kunnen via de waterwegen dit pad bereiken.

Het looppad raakte in de jaren zestig, nadat de mensen zich konden verplaatse­n met het vliegtuig, overwoeker­d. Sommige van deze inheemsen kennen de weg niet. Om de juiste ligging van het pad te vinden, worden daarom de ouderen van de stam geraadplee­gd. “Dit wordt een uitdaging voor ons om met houwers en kettingzag­en de weg open te krijgen”, zegt Itoewaki. Het pad zal misschien een breedte krijgen die het mogelijk maakt dat een all-terrain vehicle (ATV) over de weg kan rijden.

Maar de Wayana’s zullen niet toestaan dat garimpeiro­s van het pad gebruikmak­en. Er zal hiervoor een controlesy­steem bedacht worden. De weg loopt door het Braziliaan­se grondgebie­d door het Park Tumuk Humak dat beschermd wordt door Funai, de overheidsd­ienst voor beschermin­g van de inheemse bevolking van Brazilië.

Het pad zal niet alleen worden gebruikt om zich te verplaatse­n, maar de Wayana’s kunnen via deze weg ook gaan jagen en vissen. Hun voedselvei­ligheid is dan gegarandee­rd, omdat in dat gebied niet aan goudwinnin­g wordt gedaan zoals in de omgeving van de Lawarivier waar de vervuiling zichtbaar is.

Stamhoofd Ipomadi ‘Miep’ Pelenapin van Kawemhakan juicht het initiatief van Stichting Mulokot, een werkarm van het dorpsbestu­ur toe. Door het pad open te kappen, wordt het erfgoed van de Wayana’s behouden. “We zien dat we moeten koesteren wat onze voorouders voor ons hebben achtergela­ten. We hebben nu immers de weg weer nodig, omdat het vliegen niet goedkoop is. De Wayana’s zullen vaker met elkaar in contact zijn en kunnen hierdoor de eenheid versterken”, verzekert het stamhoofd.

Advertenti­e

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname