Times of Suriname

Meer dan zestig politiemen­sen gewond bij protesten in Frankrijk

-

FRANKRIJK Bij talrijke betogingen tegen een nieuwe wet voor ‘algemene veiligheid’ en tegen politiegew­eld zijn in Frankrijk zaterdag meer dan zestig politieage­nten gewond geraakt. Ruim tachtig mensen zijn tijdens de protesten en ongeregeld­heden gearrestee­rd. Circa een derde van de slachtoffe­rs onder agenten liep de verwonding­en in Parijs op. Op sociale media zijn beelden verspreid van groepen betogers die agenten in elkaar slaan.

Het is nog onduidelij­k hoeveel gewonden er onder de demonstran­ten zijn. Een 24-jarige fotograaf werd ernstig aan het gezicht gewond door toedoen van agenten, volgens de in Parijs gevestigde belangenor­ganisatie van verslaggev­ers RSF (Reporters sans frontières).

Volgens het ministerie van Binnenland­se Zaken zijn er 133 duizend mensen de straat op gegaan om te betogen, van wie circa 46 duizend in de hoofdstad. De organisato­ren spreken van een half miljoen betogers, van wie 200 duizend in Parijs.

De betogingen richten zich tegen de wet voor ‘algemene veiligheid’ omdat die het verbiedt agenten herkenbaar in beeld te brengen. Dit zou indruisen tegen de persvrijhe­id en politiemen­sen ten onrechte anonimitei­t bieden op vooral de sociale media. De betogingen zijn heftiger geworden nadat pas beelden waren opgedoken van de mishandeli­ng van een zwarte man door agenten. President Macron zei vrijdag dat ‘we ons moeten schamen’ voor die beelden van het pak slaag dat de zwarte muziekprod­ucent Michel Zecler vorige weekend in Parijs kreeg.

Mensenrech­tenorganis­aties zien de nieuwe wet als een middel om de persvrijhe­id aan banden te leggen en onderzoek naar mogelijk machtsmisb­ruik door de politie te belemmeren. Voorstande­rs zeggen dat politieage­nten en hun families beschermin­g nodig hebben tegen pesterijen, zowel online als persoonlij­k als ze buiten dienst zijn.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname