Times of Suriname

Ruim 44 boeren in Nigeria gedood; wraak om ontwapenin­g Boko Haramlid

-

NIGERIA In het noordooste­n van Nigeria zijn minstens 44 boeren gedood door een groep gewapende mannen. Volgens de lokale autoriteit­en zijn de daders leden van de jihadistis­che terreurgro­ep Boko Haram.

Het bloedbad gebeurde zaterdag, de dag waarop er lokale verkiezing­en waren in de staat Borno. Er kon voor het eerst in dertien jaar worden gestemd voor een nieuw lokaal bestuur.

De aanslag is een wraakactie tegen dorpelinge­n die een strijder hadden ontwapend, zegt districtsv­ertegenwoo­rdiger Ahmed Satomi. De boeren waren volgens hem in opstand gekomen tegen afpersing, hadden de dader overmeeste­rd en daarna overgedrag­en aan de politie. “Als vergelding heeft Boko Haram ze aangevalle­n op hun boerderije­n.”

Op een rijstveld bij de plaats

Garin Kwashebe zijn zeker 44 lichamen gevonden. Volgens een anti-jihadistis­che militie waren de slachtoffe­rs vastgebond­en en waren hun kelen doorgesned­en. Ook waren er zes mensen zwaargewon­d, zegt de militie die volgens persbureau AFP eerste hulp heeft verleend.

Boko Haram heeft de aanslag voor zover bekend nog niet opgeëist. De afgelopen elf jaar zijn in Nigeria en omliggende landen tienduizen­den burgers, militairen en militieled­en omgekomen bij aanslagen en gevechten.

In de staat Borno zijn behalve Boko Haram ook splintergr­oeperingen actief. Volgens functionar­issen krijgen inwoners geregeld te maken met afpersing door strijders die geld, voedsel of vee opeisen. Volgens volksverte­genwoordig­er Satomi was de afperser lid van Boko Haram. “Hij kwam de landarbeid­ers lastigvall­en en beval ze geld te geven en voor hem te koken. Toen hij naar de wc ging grepen de boeren hun kans: ze pakten zijn geweer af en bonden hem vast.”

De Nigeriaans­e president Muhammadu Buhari heeft zijn steun betuigd aan de nabestaand­en. “Het hele land is geraakt door deze gewetenloz­e moordparti­j.” (NOS)

 ??  ?? Enkele demonstran­ten hadden protestbor­den bij zich. (Foto: Het Nieuwsblad)
Enkele demonstran­ten hadden protestbor­den bij zich. (Foto: Het Nieuwsblad)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname