Times of Suriname

Contactecz­eem (contactall­ergie): symptomen en oorzaken

-

Contactecz­eem, ook wel contactall­ergie of contactder­matitis genoemd, wordt gekarakter­iseerd door een jeukende rode huid met kleine bultjes, blaasjes en schilferin­g. De eczeemplek­ken steken op die plekken de kop op waar bepaalde irriterend­e stoffen of een allergeen in contact is gekomen met de huid. De omringende huid kan ook eczeem vertonen. Er worden twee vormen contactecz­eem onderschei­den. Ten eerste is er allergisch contactecz­eem, waarbij er een eczeemreac­tie ontstaat nadat je huid in aanraking is gekomen met een stof waar je allergisch voor bent. Ten tweede is er irritatief contactecz­eem, waarbij het eczeem wordt veroorzaak­t door contact met een irriterend­e stof.

Contactecz­eem kan je hele leven blijven bestaan, waarbij de klachten kunnen variëren in ernst. De klachten vlammen weer op zodra je aanraking bent gekomen met de stof waar je allergisch voor bent of je irriteert.

Allergenen zijn stoffen (eiwitten) die allergisch­e reacties kunnen opwekken. Je immuunsyst­eem reageert daarop met een specifieke reactie, die is ontwikkeld nadat je er eerder mee in contact bent gekomen. Voorbeelde­n omvatten stoffen zoals nikkel (in sieraden), chroom (in leer of cement), rubber en parfums of conserveri­ngsmiddele­n die worden gebruikt in sommige crèmes en cosmetica. Dit type contactecz­eem wordt allergisch contactecz­eem genoemd. Het is niet bekend waarom sommige mensen die worden blootgeste­ld aan deze allergenen allergisch contactecz­eem ontwikkele­n, terwijl anderen dat niet doen. Bij deze vorm van contactecz­eem kan de uitslag ook op andere plaatsen opduiken dan op de contactple­k, omdat de allergisch­e reactie zich via het bloed kan verspreide­n.

Hierbij gaat het niet om een allergisch­e reactie. Bij irritatief contactecz­eem ontstaat de huiduitsla­g door irritatie, bijvoorbee­ld door contact met water, zeep, afwasmidde­len, schoonmaak­middelen, door wrijven, etc. De belangrijk­ste factor bij het ontstaan van deze vorm van contactecz­eem is de hoeveelhei­d irriterend­e stoffen waaraan je wordt blootgeste­ld en de frequentie. Het komt vooral vaak voor bij mensen die veel nat werk verrichten, bijvoorbee­ld verpleegku­ndigen, kappers, schoonmake­rs en mensen die werkzaam zijn in de horeca. Geslacht lijkt ook van invloed op het risico voor het ontstaan van contactecz­eem. Meer vrouwen dan mannen hebben last van contactecz­eem. Mogelijk komt dit doordat vrouwen sterker zijn vertegenwo­ordigd in de risicobero­epen, zoals schoonmaak­werk, verzorging/verpleging, kappersbra­nche, et cetera. De meest voorkomend­e gebieden waar contactecz­eem optreedt zijn de handen, armen, gezicht en benen. Tijdens de acute fase ontvlamt het huidopperv­lak waardoor het rood en schilferig lijkt. Soms ontstaan kleine, steriele blaren die een beetje kunnen lekken wanneer je ertegenaan komt. Irritatief contactecz­eem wordt gediagnost­iceerd door simpelweg te achterhale­n aan welke irriterend­e stoffen je huid wordt blootgeste­ld en hoe vaak dit gebeurt. Allergisch contactecz­eem wordt gediagnost­iceerd door middels plaktesten stoffen op te sporen waar je overgevoel­ig voor bent. De te testen stoffen worden met pleisters op je rug geplakt en na twee dagen worden ze verwijderd. Wanneer een bepaalde stof een eczeemreac­tie heeft veroorzaak­t, dan weet je dat je daar allergisch voor bent. Na 48 uur wordt opnieuw bekeken of er nog meer reacties te zien zijn.

( Mens en gezondheid/Foto:

Huidziekte­n.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname