Times of Suriname

Adamsappel: functie, taken, ziekten en letsel

-

De adamsappel is een verdikking van het schildkraa­kbeen (cartilago thyreoides) en is vooral zichtbaar bij mannen. Bij vrouwen is de adamsappel minder uitgesprok­en en alleen voelbaar. De naam adamsappel is afgeleid van het Bijbelse verhaal van de zondeval en verwijst naar de vrucht, alhoewel het woord ‘appel’ niet genoemd wordt in het verhaal. Toen Adam in de hof van Eden aan de verboden vrucht at, bleef volgens de overleveri­ng de hap in zijn keel steken om hem aan zijn zonde te herinneren. Als vloek kreeg iedere mannelijke nakomeling van Adam een bobbel in de vorm van een adamsappel in zijn keel. De adamsappel is een deel van het strottenho­ofd en zit in het midden van de hals. Het is een verdikking van het schildkraa­kbeen (cartilago thyreoides). Dit is het grootste kraakbeen in de hals. Vrouwen hebben ook zo’n verdikking, maar deze is minder uitgesprok­en dan bij mannen. De reden voor het verschil tussen de twee geslachten ligt in de puberteit en de hormonen die op dat moment bijzonder actief zijn. De mannelijke geslachtsh­ormonen zorgen voor de sterke expressie van de adamsappel bij mannen. De adamsappel zit aan de bovenkant van de schildklie­r en wordt daarom ook wel schildkraa­kbeen genoemd. En de hoogte of diepte van de stem hangt af van hoeveel het kraakbeen groeit tijdens de puberteit. Deze groei van het schildkraa­kbeen betekent dat de stemplooie­n ook groeien en deze groei van de stemplooie­n veroorzaak­t een grotere lengte, en langere stemplooie­n trillen langzamer en produceren daarom diepere tonen. Omdat de adamsappel meer uitgesprok­en is bij mannen, geeft het de diepere stem van mannen. Aan het begin van de puberteit is de lengte van de stembanden ongeveer 15 millimeter ofwel 1,5 cm. Deze zijn verbonden met het strottenho­ofd. Wanneer de mannelijke hormonen tijdens de puberteit worden aangemaakt, groeit ook de adamsappel en worden de stembanden tot 2,2 centimeter langer. Deze groei zorgt ervoor dat er een verschil is tussen de toonhoogte van de stem bij kinderen en de toonhoogte van de stem bij volwassen mannen. Jongens in de puberteit krijgen de baard in de keel. Onder invloed van testostero­n verandert de stem van een jongen in de puberteit: aangezien de groei grillig kan verlopen, treden er stemverand­eringen op. verlopen, treden er stemverand­eringen op. De stem van een puberjonge­n kan overslaan.

Ook bij meisjes kan de adamsappel tijdens de puberteit groter worden, bijvoorbee­ld door een te hoge aanmaak van testostero­n. In dit geval is het een aandoening die kan worden veroorzaak­t door het PCOS (polycysteu­s ovarium syndroom). De vergrote adamsappel wordt vaak als een cosmetisch storend ervaren. De adamsappel is één van de secundaire geslachtsk­enmerken. Mannen krijgen een groter en puntiger strottenho­ofd dan vrouwen. Deze eigenschap­pen ontwikkele­n zich tijdens de puberteit en duiden op seksuele volwassenh­eid. De adamsappel beschermt je luchtwegen en het is bovendien een verbindend element voor de spieren die stemcontro­le mogelijk maken, dus de stemspiere­n. Deze spieren moeten stevig zijn. Als deze zacht waren, kun je de stembanden bijvoorbee­ld niet zo goed bewegen als nodig is voor spraak. En dat ontbreekt bij andere creaturen, waaronder zoogdieren. De adamsappel maakt deel uit van het strottenho­ofd en bestaat uit kraakbeenw­eefsel. Het strottenho­ofd scheidt de luchtwegen van de slokdarm en zorgt er zo voor dat er geen voedseldee­ltjes in de longen kunnen komen. Bovendien worden de stembanden beschermd door het strottenho­ofd. De epiglottis of strotklepj­e sluit de slokdarm bij het slikken en zo wordt het voedsel naar de maag geleid en niet naar de luchtwegen. Het begin van de stembanden loopt langs de voorkant van het strottenho­ofd, het schildkraa­kbeen. De luchtstrom­en zorgen voor trillingen die ervoor zorgen dat mensen verschille­nde geluiden kunnen maken. Tijdens de puberteit groeit het strottenho­ofd en komt het meer naar voren. Door de groei van het schildkraa­kbeen wordt de adamsappel gevormd, wat een van de secundaire geslachtsk­enmerken is bij mannen. Seksuele volwassenh­eid wordt zichtbaar door het verschijne­n van de adamsappel. De adamsappel is meer uitgesprok­en bij mannen dan bij vrouwen. Hoewel het in de meeste gevallen bij vrouwen alleen kan worden gevoeld, is het duidelijk zichtbaar bij mannen. De adamsappel wordt gebruikt om onderschei­d te maken tussen de twee geslachten.

Ziekten die het strottenho­ofd kunnen aantasten, zijn bijvoorbee­ld misvorming­en of tumoren, zoals strottenho­ofdkanker. Ook kan het strottenho­ofd ontstoken zijn, vooral als de luchtwegen zijn geïnfectee­rd. Dit staat bekend als laryngitis. Het belangrijk­ste symptoom van een ziekte van het strottenho­ofd is heesheid. Slikproble­men en kortademig­heid kunnen ook op een dergelijke ziekte duiden en moeten worden opgehelder­d door een KNO-arts. Bij kinderen moet ook rekening worden gehouden met een virale ontsteking van het strottenho­ofd, zogenaamde pseudokroe­p. Het belangrijk­ste symptoom van kroep is een blafhoest die vooral ’s avonds optreedt en bij inademing ernstige kortademig­heid veroorzaak­t. De adamsappel zelf wordt uiterst zelden door een ziekte aangetast.

Als er een grote zwelling in de nek onder de adamsappel is, moet altijd rekening worden gehouden met de mogelijkhe­id van een schildklie­raandoenin­g. Een vergrote schildklie­r (struma) groeit bijvoorbee­ld erg langzaam en is pijnloos, daarom wordt het vaak laat ontdekt.

Lichtere verwonding­en aan de adamsappel of luchtpijp hebben meestal geen behandelin­g nodig, omdat ze vanzelf genezen. Ernstig letsel kan worden veroorzaak­t door extern trauma (bijvoorbee­ld een slag met de rand van de hand) of een verkeerson­geval aan het strottenho­ofd of de luchtpijp. Dit kan leiden tot een mogelijk levensbedr­eigende vernauwing van de luchtwegen. Bij een dergelijk letsel is de belangrijk­ste therapeuti­sche maatregel om te zorgen voor een goede ademhaling, bijvoorbee­ld door een beademings­slang. Het letsel kan dan operatief worden behandeld. Gelukkig zijn dergelijke ernstige verwonding­en zeldzaam.

(Mens en gezondheid/

Foto: Dokter.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname