Times of Suriname

Hoe controleer je jezelf op huidkanker?

-

Normaal kan je in deze periode een week lang terecht bij dermatolog­en voor een gratis controle op huidkanker, maar dat is niet mogelijk in deze coronatijd­en. Het Europese netwerk van dermatolog­en Euromelano­ma legt voor haar jaarlijkse preventiec­ampagne daarom de nadruk op zelfcontro­le. Een nieuwe video toont hoe je jezelf nauwkeurig inspecteer­t op verdachte vlekjes. Huidkanker is een van de meest voorkomend­e kankers, met melanoom als de meest agressieve vorm. In België krijgen ieder jaar zo’n 41 duizend mensen de diagnose van huidkanker en het aantal patiënten neemt de laatste jaren toe.

Het is gelukkig een kanker die normaal goed te behandelen valt, als de aandoening vroeg genoeg wordt gedetectee­rd. Zelfcontro­le is dus van heel groot belang, maar onderzoek toont dat een kwart van de Belgen niet weet waarop hij moet letten bij huidvlekje­s. Eén Belg op de drie controleer­t zichzelf nooit.

In een nieuwe video van Euromelano­ma toont actrice Pascale Platel hoe je je huid grondig kan onderzoeke­n. Experten raden aan om het voor een grote staande spiegel te doen en ook een kleine handspiege­l en haardroger of kam te gebruiken. Zo kan je in enkele minuten efficiënt alle plekken van je lichaam controlere­n, van je hoofd tot je tenen.

Je moet vooral uitkijken voor zogenaamde ‘lelijke eendjes’, vlekjes die er opvallend anders uitzien dan de rest. Gebruik ook de ABCDE-regel, wat staat voor Asymmetrie, Boorden, Colour (kleur), Diameter en Evolutie. Verdachte vlekjes zijn namelijk vaak asymmetris­ch, met onregelmat­ige of vage boorden en een afwijkende kleur, groter dan 6 millimeter in diameter en ze kunnen in de loop van weken of maanden veranderen van vorm of grootte. Als je je zorgen maakt over een vlekje, ga je best snel naar de dokter of bij voorkeur een dermatoloo­g.

Euromelano­ma raadt iedereen aan om zichzelf maandelijk­s te controlere­n. Mensen met een verhoogd risico gaan ook best ieder jaar langs bij de dermatoloo­g voor een grondige check-up. Voorbeelde­n van risicofact­oren zijn: huidkanker in de familie, een licht huidtype, snel verbranden, veel of atypische moedervlek­ken, veel blootstell­ing aan de zon en zonnebankg­ebruik. Huidkanker komt het meest voor bij mensen boven de 50 jaar.

Naast zelfcontro­le, is het ook cruciaal om je te beschermen tegen de belangrijk­ste oorzaak van huidkanker: onveilige en overdreven blootstell­ing aan de UV-stralen van de zon. Geniet dus van de zon op een verstandig­e manier door het dragen van beschermen­de kledij, het vermijden van direct zonlicht tussen 11.00 en 15.00 uur in de zomer, het opzoeken van de schaduw en het regelmatig smeren van zonnecrème. Omdat het levenslang­e risico op huidkanker verhoogt bij overdreven blootstell­ing aan de zon tijdens de kinderjare­n en jeugd, moet je bij kinderen bijzondere aandacht besteden aan de voorzorgsm­aatregelen. (Mens en gezondheid/Foto:

Thuisarts)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname