Times of Suriname

Trachyonyc­hia: nagelaando­ening met ruwe nagels

-

Trachyonyc­hia (geschuurde nagels) is een nagelaando­ening waarbij de patiënt één of meer ruwe teen- of vingernage­ls heeft. De nagelaando­ening bestaat in diverse vormen en klinische presentati­es. Dit komt geïsoleerd tot stand, maar is soms ook een symptoom van een onderligge­nde huidziekte of een andere aandoening. De aandoening is moeilijk te behandelen maar meestal verdwijnt de nagelafwij­king spontaan of anders verdwijnen de nagelveran­deringen wanneer de arts het onderligge­nd probleem behandeld heeft. Ondanks het feit dat trachyonyc­hia een goedaardig­e nagelafwij­king is, is de kwaliteit van leven vaak verminderd door het ontsierend­e uiterlijk. Wanneer de aandoening optreedt op alle twintig nagels van de vingers en tenen, is sprake van ‘twintignag­el dystrofie’, bekend als ‘twenty nail syndrome’. Niet alle wetenschap­pers houden echter van deze term, omdat meerdere aandoening­en resulteren in dystrofie van alle nagels, en dit dus niet enkel het gevolg is van trachyonyc­hia.

Eén nagel tot alle twintig nagels zijn mogelijk getroffen. De nagels zijn bij opake trachyonyc­hia ondoorzich­tig, dun, dof, breekbaar en longitudin­aal geribbeld. Het uiterlijk is vaak te vergelijke­n met nagels die zijn ingewreven met schuurpapi­er. De nagelplate­n zijn verdikt of verdund. De nagelrieme­n zijn meestal dikker en rafelig. Bij patiënten zonder onderligge­nde aandoening komt deze vorm het vaakst voor. Verder verschijne­n soms gelijktijd­ig lepeltjesn­agels (koilonychi­a) wanneer geen andere geassociee­rde aandoening­en bekend zijn, en dan vooral in combinatie met opake trachyonyc­hia. De minder ernstige vorm, opalescent­e (doorschijn­ende) trachyonyc­hia, kenmerkt zich door glanzende, bijna doorschijn­ende nagels met talrijke putjes. De doorschijn­ende vorm is vaker geassociee­rd met alopecia areata dan de opake trachyonyc­hia.

Meestal zijn meerdere nagels aangetast op het moment van presentati­e aan een arts. Eerst doorloopt de arts de persoonlij­ke en familiale voorgeschi­edenis van huidaandoe­ningen. Hij voert bovendien een zorgvuldig onderzoek van de huid, het slijmvlies en het haar uit om de geassociee­rde aandoening­en te evalueren.

De arts neemt wat nagelreste­n weg en laat dit histopatho­logisch onderzoeke­n, omdat de kenmerken van trachyonyc­hia overlappen met onychymyco­se. Deze procedure is niet-invasief, heeft weinig tot geen risico voor de patiënt en onthult ook andere aanwijzing­en voor de onderligge­nde diagnose. Histologis­che kenmerken van nagelpsori­asis zijn bijvoorbee­ld mogelijk aanwezig. Bij patiënten met zeer ernstige, dubbelzinn­ige of hardnekkig­e nagelafwij­kingen voert de arts wel een biopsie van de nagel uit, maar standaard doet hij dit niet.

(Mens en gezondheid)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname