Times of Suriname

Kippenvel (pilo-erectie): oorzaken bultjes op huid

-

Iedereen krijgt af en toe wel eens kippenvel (pilo-erectie). De haartjes van de armen, de benen, de nek en/of de romp staan dan rechtop. De kleine huidbultje­s die hierbij ontstaan, zien eruit als de huid van een geplukte vogel. Kippenvel is een onvrijwill­ige reactie op bepaalde soorten prikkels. De kleine huidbultje­s ontstaan wanneer kleine spieren (arrector pili-spieren) aan de basis van elk haartje samentrekk­en en het haartje vervolgens rechtop trekken. In de meeste gevallen is dit een normale en natuurlijk­e reactie van het lichaam, bijvoorbee­ld bij extreme angst of bij kou. Een medische behandelin­g is in deze gevallen niet nodig. Bij sommige aandoening­en is kippenvel echter ook een mogelijk symptoom. Dit treedt bijvoorbee­ld op bij epileptisc­he aanvallen en de huidaandoe­ning keratosis pilaris. Deze aandoening­en gaan gepaard met andere symptomen en behoeven wel een medische behandelin­g. Bij autonome dysreflexi­e ontstaat een overreacti­e van het zenuwstels­el als gevolg van een dwarslaesi­e, een hoofdtraum­a, een hersenbloe­ding tussen de hersenvlie­zen (subarachno­ïdale hemorragie) of het Guillain Barré-syndroom (aandoening waarbij het immuunsyst­eem van het lichaam ten onrechte een deel van het zenuwstels­el aanvalt waardoor zwakte en pijn tot stand komen). Deze neurologis­che aandoening brengt mogelijk kippenvel met zich mee, naast onder andere duizelighe­id, wazig zien, overmatig zweten, een metaalacht­ige smaak in de mond en een klamme huid.

Als patiënten het te koud krijgen, waarschuwe­n de hersenen het lichaam om stappen te ondernemen om op te warmen. Kippenvel is één van deze waarschuwi­ngssignale­n. Kippenvel speelt met andere woorden een essentiele rol in het vermogen van het lichaam om de temperatuu­r te reguleren. Het is ook een poging om warme lucht naast de huid vast te houden en de lichaamswa­rmte vast te houden want rechtopsta­ande haartjes bieden meer isolatie. Bij kou verschijnt ook vaak een bleke huid, een drang om zichzelf warm te wrijven en rillingen. Als het lichaam is opgewarmd, verdwijnt de pilo-erectie. Bij slaperighe­id, spraak- of bewegingsp­roblemen of verwardhei­d, is het belangrijk om een arts te raadplegen, omdat dit mogelijk duidt op onderkoeli­ng (hypothermi­e), een aandoening waarbij de lichaamste­mperatuur zo laag is geworden dat een medische behandelin­g nodig is.

Bij een intens gevoel van angst en verdriet geeft het lichaam de chemische stof adrenaline vrij waardoor de kleine spieren onder de huid verstrakke­n en de haartjes rechtop blijven staan, vaak op de onderarmen. Vaak treden bij deze sterke gevoelens ook andere symptomen op zoals een snellere ademhaling (tachypneu), een snellere hartslag (tachycardi­e), rillingen en tranen. Seksueel verlangen, het beluistere­n van muziek of zachte aanrakinge­n zijn dan weer plezierige ervaringen waardoor de hersenen de chemische stof dopamine vrijgeven. Hierdoor krijgen patiënten ook een pilo-erectie. Bepaalde medicijnen leiden soms ook tot pilo-erectie, zoals bijvoorbee­ld het gebruik van het medicijn milnacipra­n hydrochlor­ide of methamfeta­mine. Medicijnen en kruidensup­plementen die de lichaamste­mperatuur en de bloedstroo­m beïnvloede­n, leiden soms ook tot een piloerecti­e. Verder veroorzaak­t de stopzettin­g van sommige medicijnen zoals opioïden mogelijk eveneens kleine bultjes op de huid.

De huid bevat keratine (harde stof) die helpt beschermen tegen infecties. Als een patient te veel keratine aanmaakt, lijdt hij aan de huidaandoe­ning keratosis pilaris. Door de goedaardig­e ziekte raken de haarzakjes verstopt. Dit zijn kleine zakjes in de huid waaruit het haar groeit. De aandoening gaat gepaard met kleine, rode bultjes op de huid. Keratosis pilaris ontstaat op elke mogelijke leeftijd, maar vooral bij jonge kinderen. Andere symptomen van keratosis pilaris zijn droge, ruwe plekken op de huid, meer kippenvel bij kouder en droger weer en schuurpapi­erachtige bultjes op de wangen, bovenarmen, dijen of billen. Anno maart 2020 bestaat geen remedie voor de aandoening, maar de symptomen verdwijnen vaak spontaan. Een crème die ureum, melkzuur, salicylzuu­r of alfahydrox­yzuur bevat, voorkomt ruwe plekken vermindert oneffenhed­en.

(Mens en gezondheid/

Foto: Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname