Times of Suriname

Pijn in botten: symptomen, oorzaak en behandelin­g

-

Pijn in de botten of botpijn duidt op een extreme gevoelighe­id, pijn of ander ongemak dat aanwezig is in de botten, of je nu beweegt of niet. Pijn in botten kan bij meerdere aandoening­en optreden. Mogelijke oorzaken van botpijn variëren van verwonding tot aan leukemie en andere vormen van kanker. Pijnstille­rs behoren tot de meest voorgeschr­even medicijnen om botpijn te vermindere­n. Daarnaast is het van belang dat de onderligge­nde oorzaak van botpijn wordt aangepakt. Botpijn verschilt van spier- en gewrichtsp­ijn, omdat de pijn continu aanwezig is, of je nu beweegt of niet. Pijn in de botten is dus steeds aanwezig en dat hoeft niet het geval te zijn bij spierpijn en gewrichtsp­ijn. De pijn wordt vaak geassociee­rd met ziekten die de normale functie of de structuur van het bot aantasten. Pijn in de botten kan dof, scherp of stekend zijn.

Bij hyperparat­hyroïdie is de bijschildk­lier overmatig actief. Bij hyperparat­hyreoidie heb je te veel bijschildk­lierhormoo­n in je bloed, waardoor de hoeveelhei­d calcium in je bloed stijgt. Je kunt als gevolg hiervan misselijk zijn, dorst hebben, veel moeten plassen, botpijn hebben en verward zijn. Een bijschildk­lieradenoo­m, een goedaardig­e tumor van bijschildk­lier, kan eveneens aanleiding geven tot pijn in de botten.

Om sterk te blijven, hebben je botten een scala aan vitaminen en mineralen nodig, waaronder calcium en vitamine D. Een tekort aan calcium en vitamine D leidt vaak tot osteoporos­e of botontkalk­ing, een metabole botziekte. Mensen in de late stadia van osteoporos­e hebben vaak pijn in de botten.

Sommige ziekten, zoals sikkelcela­nemie, interferer­en met de bloedtoevo­er naar het bot. Zonder een constante toevoer van bloed, sterft botweefsel af. Dit veroorzaak­t aanzienlij­ke pijn in de botten en verzwakt het bot.

Uitzaaiing­en in de botten is kanker die ergens anders in het lichaam begon, maar zich verspreidt heeft naar de botten. Borstkanke­r, longkanker, schildklie­rkanker, nierkanker en prostaatka­nker behoren tot de kankers die vaak uitzaaien of metasteren naar de botten.

Bij botkanker ontstaan kankercell­en in het bot zelf. Botkanker is veel zeldzamer dan uitgezaaid­e botkanker. Het kan leiden tot pijn in de botten wanneer de kanker de normale structuur van het bot verstoort of vernietigt. Andere symptomen van botkanker zijn:

Zwelling: het gebied waar de pijn gelokalise­erd is, kan tekenen van zwelling vertonen, of er kan een bobbel of massa aanwezig zijn. Fracturen: kankercell­en kunnen het bot verzwakken, en dit kan soms tot een fractuur leiden. De breuk kan zich voordoen in een gebied van het bot dat voor die tijd pijn deed.

Verminderd­e mobiliteit: in sommige gevallen, als de plaats van de tumor nabij een gewricht ligt, kan de normale beweging bemoeilijk­t worden of pijnlijk zijn. Osteomyeli­tis is een botinfecti­e die vaak wordt veroorzaak­t door bacteriën. Dit vindt plaats via het bloed, door een directe invasie bij een open wond of vanuit een infectie in nabijgeleg­en bot of weefsel.

Artrose en reumatoïde artritis zijn gewrichtsa­andoeninge­n die botklachte­n met zich meebrengen. Bij artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen achteruit. De symptomen van artrose zijn vaak startpijn, stijfheid en minder gemakkelij­k bewegen door pijnlijke, stijve gewrichten. Reumatoïde artritis (RA) is een auto-immuunziek­te, die wordt gekenmerkt door ontsteking­en in de gewrichten. Een ontstoken gewricht is pijnlijk, warm en gezwollen en je kunt het minder goed bewegen. Vooral ’s ochtends ben je vaak stijf. Ook als je lange tijd in dezelfde houding

Elk bot in het lichaam kan zijn aangedaan en in de aangetaste delen wordt het bot dikker en minder stevig. Vaka heb je geen klachten, behalve botpijn, -vergroting of -vervorming. De botpijn kan diep, aanhoudend en soms erg hevig zijn. ’s Nachts verergert de pijn vaak. (Mens en gezondheid/Foto:

BreinMedic­ijn)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname