Times of Suriname

Suriname participee­rt aan Internatio­nale Natuurkund­e Olympiade

-

PARAMARIBO – Suriname heeft de afgelopen week met een team van drie studenten meegedaan aan de

(IDPhO 2020). Dit is een aangepaste versie van de gebruikeli­jke Internatio­nal Physics Olympiad (IPhO) die vanwege COVID-19 niet is doorgegaan.

Distribute­d Physics Olympiad

De studenten hebben online vanuit Suriname geparticip­eerd. Daarbij was er toezicht van twee vertegenwo­ordigers van de Russische Natuurkund­e Olympiade, die de IDPHO heeft georganise­erd. De olympiade bestond uit een theoretisc­h en praktisch deel. De proefopste­lling ten behoeve van het practicum is door de internatio­nale organisati­e opgestuurd.

De studenten die Suriname hebben vertegenwo­ordigd zijn: Shofar Sno, die student is van Scholengem­eenschap Kwatta. Verder bestond het team uit Sonal Tapsi en Curt Wolfram van de dependance van de Hassankhan Scholengem­eenschap.

De studenten die Suriname vertegenwo­ordigen op de Internatio­nale Olympiade worden geselectee­rd in de Nationale Natuurkund­e Olympiade. Dit gebeurt jaarlijks vanaf 1990. De organisati­e ligt in handen van het Comité Olympiade (CNOS) in met de Paramaribo.

Natuurkund­e Suriname samenwerki­ng Rotary Club

De eerste ronde van de Nationale Natuurkund­e Olympiade-editie van 20202021 is op 5 december online gehouden vanwege COVID-19. Deze ronde bestond uit een 25-tal pittige natuurkund­esommen. Uit de 107 studenten die hebben meegedaan, zal er een selectie

Internatio­nal

worden gemaakt voor de volgende ronde. Daarbij is er naast het theoretisc­he gedeelte, ook een praktische deel waar met behulp van experiment­en een bepaald natuurkund­ig fenomeen moet worden bestudeerd en verklaard.

De winnaars van de nationale ronde zullen, als alles goed verloopt, in juli 2021 naar de Internatio­nale Olympiade vertrekken. Deze wordt gehouden in Litouwen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname