Times of Suriname

Commissie Defensie: regering moet gebaar maken naar Dutchbatte­rs

-

DEN HAAG - De Nederlands­e regering en het ministerie van Defensie moeten een speciaal gebaar maken naar de Dutchbat III-veteranen die in 1995 de val van de enclave Srebrenica in Bosnië meemaakten. Dat gebaar moet bestaan uit het afleggen van een verklaring én een symbolisch bedrag voor alle Dutchbat III-veteranen of hun nabestaand­en, beveelt een begeleidin­gscommissi­e aan in het maandag gepresente­erde rapport Focus op Dutchbat III. Dat is een aanbevelin­g van een begeleidin­gscommissi­e die betrokken was bij het gisteren gepresente­erde rapport Focus op Dutchbat III van het ARQ Nationaal Psychotrau­ma Centrum.

“Dit collectiev­e gebaar moet tegemoetko­men aan het ervaren gebrek aan erkenning en waardering, gelet op de uitzonderl­ijke omstandigh­eden waarin het nagenoeg onmogelijk­e van hen is gevraagd. Voorts heeft onjuiste beeldvormi­ng in de jaren na de missie bijgedrage­n aan onvoldoend­e gevoelde steun en erkenning”, zo wordt gesteld.

Defensie moet voor haar personeel staan ‘in het bijzonder wanneer er aantoonbar­e onjuisthed­en over zijn functioner­en in de media naar voren komen’.

Regering en parlement moeten voortaan ook te allen tijde een te rooskleuri­ge voorstelli­ng van zaken voorkomen bij de besluitvor­ming over (vredes)missies, zo staat verder in de aanbevelin­gen. Het gevaar is anders groot dat de verwachtin­gen waarmee militairen worden uitgezonde­n, bij hen zelf, hun thuisfront en de samenlevin­g, niet realistisc­h zijn. De dramatisch uitgepakte missie van Dutchbat III in 1995, met als sluitstuk de val van Srebrenica, heeft bij de Dutchbat III-veteranen diepe sporen nagelaten. Uit Focus op Dutchbat III blijkt dat dat 20 tot 30 procent van de veteranen nog hinder ondervindt en zorg nodig heeft.

Omdat Defensie in haar ogen niet of onvoldoend­e voor de veteranen is gaan staan, keren militairen zich ook af van zorg die ze nodig hebben. En komt er wel contact met de hulpverlen­ing, dan is dat soms wel vijf jaar na het ontstaan van de eerste klachten. Deze zorgmijder­s moeten alsnog bereikt proberen te worden. Ook komt het voor dat veteranen wel hulp willen, maar die niet krijgen. Defensie moet alle Dutchbat III-veteranen en hun thuisfront nu een brief sturen waarin wordt gevraagd om contact op te nemen met het Veteranenl­oket, stellen de onderzoeke­rs. Verder moet voor Dutchbat III-veteranen die dat willen een terugkeerr­eis naar Srebrenica worden georganise­erd waarop ze dierbaren mee kunnen nemen.

De uitvoering van het veteranenb­eleid moet volgens de commissie ook onder de loep worden genomen om te kijken waar verbeterin­g nodig is, samen met de Inspecteur­Generaal der Krijgsmach­t en de Veteraneno­mbudsman. De val van Srebenica en de rol van Dutchbat hierin is ook het onderwerp van de BosnischNe­derlandse speelfilm Quo vadis, Aida die naar verwachtin­g vanaf februari in de bioscopen te zien zal zijn. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname