Times of Suriname

Nederlande­rs misdragen zich het meest tegen COVID19 maatregele­n

-

PARAMARIBO – Nederlande­rs die naar Suriname komen, misdragen zich het meest. Zij weigeren zich te houden aan de COVID-19-maatregele­n. Bij aankomst in Suriname verzetten zij zich om in quarantain­e te gaan. Sommige Nederlande­rs betalen de thuisquara­ntainesecu­ritybedrij­ven zelfs wat erbij om een oogje dicht te knijpen, waardoor zij vrij rond kunnen lopen. Er zijn ook groepen die wegglippen van de luchthaven. Desondanks zegt minister Amar Ramadhin van Volksgezon­dheid dat Surinamers tolerant zijn en daarom zullen er geen harde maatregele­n tegen deze buitenland­ers worden getroffen.

“Wij ervaren inderdaad de meeste problemen van Nederlande­rs die naar Suriname komen en zich dan misdragen door zich te verzetten tegen de COVID-19-maatregele­n. Ze weigeren consequent de regels en maatregele­n na te leven.” Volgens Ramadhin zijn er ook passagiers die uit andere gebieden naar Suriname komen, maar zelden worden er klachten over ze gegeven. Het zijn voornameli­jk de mensen uit Nederland die volgens hem denken dat ze in Suriname mogen doen

en laten wat ze willen.

“Wij zijn ons bewust van de wegglippen­de mensen. Ook over de nonchalant­e houding van de securitybe­drijven krijgen wij klachten. Er zijn tot nu toe geen echte harde maatregele­n tegen deze mensen getroffen en het boetebelei­d dat hiervoor is opgenomen in de wet wordt ook niet toegepast, omdat wij in Suriname erg tolerant zijn. Wij proberen te communicer­en met de mensen en ze bewust te maken van de gevaren. We geven ze ook nog een kans om hun gedrag aan te passen”, zegt Ramadhin.

Een andere reden waarom de regering volgens de minister geen maatregele­n kan treffen tegen de overtreder­s is het feit dat niemand concreet een klacht indient of met bewijzen komt tegen degenen die de overtredin­gen begaan. “Keer op keer hebben wij aan de mensen die de klachten indienen gevraagd van, geef ons een indicatie van wat er speelt en hoe. Geef ook de namen door van de bedrijven die zelf de regels overtreden of kom met de bewijzen zwart op wit waarop wij kunnen zien dat de mensen zich niet aan de regels houden. Echter, niemand is bereid om concreet daarvoor naar voren te komen. Dit zijn de redenen waarom de regering geen actie kan ondernemen tegen deze overtreder­s of een onderzoek kan instellen. De bewijzen hiervoor zijn er immers niet”, zegt de bewindsman.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname