Times of Suriname

Ondanks bezwaar regering toch nog feesten en evenemente­n

-

PARAMARIBO – “Na alle kritieken uit de entertainm­entsector en een goed gesprek met vertegenwo­ordigers ervan heeft de regering nu toch weer besloten om terug te komen op ons besluit om alle feesten in de maand december stop te zetten. Wij gaan elke aanvraag stuk voor stuk bekijken en als ze voldoen aan de strenge voorwaarde­n dan zullen ze wel de toestemmin­g krijgen en ook moeten voldoen aan strenge controle”, zei minister Amar Ramadhin van Volksgezon­dheid gisteren op een persconfer­entie.

De voorzitter van het Platform voor Entertainm­ent en Cultuur, Brian Muntslag, die gisteren namens de artiesten en anderen uit de sector het gesprek aanging met de regerin, zegt dat de protestact­ie op het parkeerter­rein van TBL Cinemas, aan de overkant van het Flamboyant Park waar de first lady een Bigisma Dey organiseer­de, was bedoeld als signaal naar de regering toe omdat de sector het gevoel had dat hij niet series werd genomen door de regering. “Ik ben zelf niet blij met de wijze waarop de actie is verlopen, maar we zijn in ieder geval blij dat de regering wel bereid was om meteen met ons te praten en dat wij in de komende tijd weer aan tafel gaan om alles uit te praten. Er is licht in de tunnel”, zegt Muntslag. Afgesproke­n is dat evenemento­rganisator­en bij het Ministerie van Volksgezon­dheid opnieuw toestemmin­g kunnen aanvragen voor het organisere­n van hun activiteit­en. “Er was voorheen veel ruis hierover. Moesten wij bij de dc voor vergunning, of bij het COVID-19 Outbreak Management Team (OMT). Vandaar misschien ook zoveel misverstan­den. Nu is het eindelijk duidelijk dat wij onze zaken bij Volksgezon­dheid moeten indienen en zij behandelen het dan verder”, legt Muntslag uit. Een andere afspraak die ook is gemaakt, is dat er een nieuwe registrati­e komt van artiesten, ondernemer­s en andere belangrijk­e groepen binnen de sector. “Bij een vorige registrati­e kwamen er veel mensen voor op de lijst die niet eens actief zijn in de sector. Er is nu aan ons gevraagd om vooral de mensen die het meest schade hebben opgelopen door COVID-19 en het stopzetten van alle entertainm­entactivit­eiten sinds maart te listen, zodat de regering kan nagaan op welke wijze een compensati­e kan plaatsvind­en”, zegt Muntslag.

“Er mogen geen verwachtin­gen zijn bij de entertainm­entsector over het alsnog toelaten van feesten en activiteit­en. Een aanvraag voor toestemmin­g indienen bij Volksgezon­dheid is geen garantie dat de organisato­ren die ook daadwerkel­ijk zullen krijgen. Na strenge controle en het vastleggen van de regels en maatregele­n met betrekking tot COVID-19 bij elke aanvraag, afhankelij­k van de locatie van de activiteit zal er dan wel of geen toestemmin­g worden verleend. Alles zal ook in overleg met OMT worden uitgevoerd”, waarschuwt de bewindsman.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname