Times of Suriname

Waterforum acht jaar

Ingezonden

-

De Stichting Waterforum Suriname heeft maandag haar achtjarig bestaan gevierd in de conferenti­ezaal van de NV Surinaamsc­he Waterleidi­ng Maatschapp­ij aan het William Kraanplein. De Stichting werd op 12 december 2012 opgericht en streeft sindsdien enkele belangrijk­ste doelen na, waaronder het bieden van een overlegstr­uctuur voor de gehele watersecto­r in Suriname, het bewerkstel­ligen van een duurzame, integrale aanpak van de watercyclu­s en het waterbehee­r en het aangaan van partnersch­appen voor uitwisseli­ng van relevante technische informatie. Bij deze gelegenhei­d wordt jaarlijks de Ir. ET Tsai-MeuChong Award uitgereikt aan de student van de Anton de Kom Universite­it van Suriname, die het beste afstudeerv­erslag heeft gemaakt aangaande water. Inbegrepen bij deze prijs is een geldbedrag ter waarde van SRD 3000 ter stimulerin­g van studenten om hun talenten maximaal te ontwikkele­n tot excellente prestaties.

Dit jaar zijn er drie studenten genomineer­d en de prijs werd uitgereikt aan student Sunaina Prithipal van de studierich­ting Delfstofpr­oductie met de afstudeers­criptie: The Relationsh­ip Between High Water Production Wells And The Upper Cretaceous Sediment Layers In Tambaredjo Central Area, Tambaredjo Field. De prestigieu­ze award werd uitgereikt door mevrouw Asadang, directeur van het directoraa­t Water van het Ministerie van Natuurlijk­e Hulpbronne­n. De jury, bestaande uit waterexper­ts, heeft meerdere selectiecr­iteria in acht genomen om de winnaar voor de ET Tsai-Meu-Chong Award te

Advertenti­e kunnen selecteren. Het heeft gekeken naar de hoogte van het cijfer, de mate van betrokkenh­eid van het onderzoek op de Surinaamse omstandigh­eden en het maatschapp­elijke belang, de keuze van één van de thema’s van het geïntegree­rd waterbehee­r in Suriname en de presentati­e. Tijdens deze viering wordt dit jaar, niet alleen voor Waterforum, maar voor ons hele land en voor de gehele wereld als een heel bijzonder jaar gekenmerkt. En dan gaat het natuurlijk over de COVID-19-pandemie die de hele wereld in haar greep heeft. De voorzitter van het Waterforum, Ir. Manodj Hindorie laat enkele activiteit­en de revue passeren waarbij de overheerse­nde COVID-19crisis de activiteit­en van het Waterforum Suriname in 2020 dan ook op een lager pitje heeft doen belanden:

In 2020 zijn de voorbereid­ingen reeds getroffen voor fase 2 van het Climate Change Adaptation Project van de UNDP en GCCA+. Het Waterforum hoopt dan ook bij de uitvoering van dit project in de komende jaren een voorname rol bij het component Integrated Water Resource Management in Suriname te mogen spelen. In 2020 is de samenwerki­ng met het Nimos bij het project Technology Needs Assessment gecontinue­erd, zij het dat het overleg met de stakeholde­rs veelal virtueel is geschied. Wij zijn nu in de fase van Barrier Analysis and Enabling Framework (BAEF).

In 2020 is de Fernandes Water Scholarshi­p in uitvoering gegaan. Dit is een scholarshi­p die is aangeboden door de Stichting Fernandes Group Social Foundation via het Waterforum aan een student van de Anton de Kom Universite­it van Suriname met het beste onderzoeks­voorstel op het gebied van water. De student Geneva Backer die voor deze waterschol­arship in aanmerking is gekomen, doet onderzoek naar alternatie­ve methoden voor de goudwinnin­g.

Het Waterforum heeft in september 2020 ook uit eigen middelen een jonge waterprofe­ssional, Sharmaine Artist gesponsord om deel te nemen aan de online training van het Galilee Internatio­nal Management Institute in Israel op het gebied van Integrated Water Resource Management for Sustainabl­e Developmen­t. De kennismaki­ng met directeur Ms. Asadang van het nieuwe directoraa­t Water van het Ministerie van Natuurlijk­e Hulpbronne­n, waarbij het Waterforum zijn ondersteun­ing heeft aangeboden op het gebied van water.

Het Waterforum Suriname zal zich blijven inzetten om het bewustzijn van de totale samenlevin­g rondom het belang van duurzaam waterbehee­r in Suriname te vergroten. (Waterforum Suriname)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname