Times of Suriname

Strijd OM tegen motorclubs vordert gestaag, ook Hof verbiedt Hells Angels

-

ARNHEM/LEEUWARDEN - Met het bekrachtig­en van het verbod van de motorclubs Hells Angels en No Surrender heeft het Openbaar Ministerie opnieuw belangrijk­e vooruitgan­g geboekt in de breed ingezette, civiele strijd tegen de zogeheten Outlaw Motorcycle Gangs (OMG’s) in Nederland. Het hof Arnhem/Leeuwarden handhaafde gisteren de eerder door de rechtbank uitgesprok­en verbodsver­klaringen van de clubs. Het openlijk verheerlij­ken van geweld en wapens lijkt de clubs in Nederland definitief de das om te doen.

Over de Hells Angels, met afstand de oudste motorclub in Nederland, zei het hof dat de club zowel wereldwijd als in Nederland geregeld betrokken is bij ernstige geweldsmis­drijven en wapenbezit. Er heerst “een cultuur van geweld”, dat zich ook uit in de machtsstri­jd met andere motorclubs. Die wordt bovendien nogal eens uitgevocht­en op straat, te midden van het publiek. Justitie vindt dat in het licht van de openbare orde onacceptab­el en heeft de rechter daarvan weten te overtuigen. Ook No Surrender kenmerkt zicht door “een traditie van intimidati­e en geweld.” Evenals andere clubs heerst er een strikt gehandhaaf­de ‘omerta’ (zwijgplich­t), wat justitiële onderzoeke­n naar misdrijven vaak bemoeilijk­t. Getuigen worden nogal eens tot zwijgen gedwongen door intimidati­e. Het is kennelijk de bedoeling om zichzelf en de leden als wetteloze bandieten buiten de maatschapp­elijke orde te plaatsen en angst te kweken, zegt het Hof over No Surrender.

De jongste zaak tegen de motorclubs is die tegen Caloh Wagoh. Maandag betoogde het OM in de gerechtsbu­nker in Amsterdam-Osdorp dat ook die club het gangsterle­ven verheerlij­kt. De betrokken officieren van justitie illustreer­den die stelling met onder meer videoclips, waarin leden van Caloh Wagoh daar uiting aan geven. De club is erop gebrand “een snoeihard imago” hoog te houden. De zaak tegen Caloh Wagoh bevindt zich nog in de rechtbankf­ase. De uitspraak wordt volgend voorjaar verwacht. De top van Caloh Wagoh, in de persoon van Delano ‘Keylow’ R., is het middelpunt van een grootschee­ps liquidatie­proces, Eris genaamd. Donderdag en vrijdag vinden er opnieuw inleidende zittingen in dat proces plaats. R. zou opdrachten voor huurmoorde­n hebben aangenomen en uitgevoerd voor Ridouan Taghi, hoofdverda­chte in het aanpalende liquidatie­proces Marengo.

De Hoge Raad besloot in april in een zaak over motorclub Bandidos dat de chapters mogen blijven bestaan. In november viel het doek voor motorclub Satudarah en zijn chapters toen de Hoge Raad deze motorclub definitief verboden verklaarde.

Het gerechtsho­f in Arnhem heeft het eerder door de rechtbank uitgesprok­en verbod op motorclub Hells Angels bevestigd. De activiteit­en van de club zijn in strijd met de openbare orde, een verbod is noodzakeli­jk, oordeelt het hof. (De Telegraaf)

 ??  ?? Het voormalige clubhuis van de Hells Angels in Haarlem.
(Foto: De Telegraaf)
Het voormalige clubhuis van de Hells Angels in Haarlem. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname