Times of Suriname

Skeletten in middeleeuw­s massagraf Vianen mogelijk slachtoffe­rs veldslag

-

VIANEN - Het middeleeuw­se massagraf in Vianen, dat vorige maand werd ontdekt bij graafwerkz­aamheden, bevat waarschijn­lijk de skeletten van slachtoffe­rs van een veldslag die ergens tussen 1481 en 1648 plaatsvond. Sporen van geweld duiden op oorlogshan­delingen, meldde de gemeente Vijfheeren­landen.

Half november werd bekend dat bij graafwerkz­aamheden aan de stadsgrach­t in Vianen zeker twintig menselijke skeletten waren gevonden.

Archeologe­n gingen er toen al van uit dat er mogelijk nog veel meer botten te vinden waren. Uiteindeli­jk zijn er 71 skeletten gevonden, meldt de gemeente.

“Bij twee skeletten is overduidel­ijk bewijs gevonden van (extreem) geweld”, aldus de gemeente. “Bij een skelet is het heiligbeen doorgehakt en bij een andere is door een slag de bovenkant van het schedeldak afgeslagen.” Volgens archeologe­n zijn er twee oorlogshan­delingen die in verband kunnen worden gebracht met de veldslag: de Stichtse Oorlog (1481-1483) en de Tachtigjar­ige Oorlog (1568-1648).

“De Spanjaarde­n hebben Vianen in 1567 ingenomen. Als deze jongens toen zijn gedood. Dan is er dus formeel sprake van slachtoffe­rs die net aan het begin van de Tachtigjar­ige Oorlog zijn gevallen”, aldus de gemeente. Volgens de gemeente maakt de afwezighei­d van voorwerpen het vooralsnog lastig om meer dan deze theorieën te koppelen aan de vondst.

De komende weken worden de skeletrest­en uit de klei gehaald. Dit onderzoek richt zich onder meer op het in beeld brengen of er meer geweldspor­en aanwezig zijn. Definitiev­e antwoorden worden in de loop van 2021 verwacht.

De vindplek van de skeletten is in of nabij het voormalige kasteelter­rein Batestein, dat rond 1370 werd gebouwd. Na een brand in 1696 raakte het in verval. (NU)

 ??  ?? Eén van de skeletten wordt onderzocht. (Foto: NU)
Eén van de skeletten wordt onderzocht. (Foto: NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname