Times of Suriname

Ruim 4 miljoen euro voor puinruimen Hawija

-

DEN HAAG - De Nederlands­e regering steunt twee ontwikkeli­ngsorganis­aties die puin zullen ruimen in het Iraakse Hawija. Minister Bijleveld (Defensie) maakt ruim 4 miljoen euro vrij voor het project, dat onderdeel is van de vrijwillig­e Nederlands­e compensati­e voor de gemeenscha­p in Hawija na het Nederlands­e bombardeme­nt op een bommenfabr­iek van terreurbew­eging Islamitisc­he Staat (IS) in 2015.

Dat schreef Bijleveld gisteren in een brief aan de Tweede Kamer.

De grootste behoeften van de lokale bevolking liggen op het gebied van elektricit­eitsvoorzi­ening, economisch­e activiteit­en, werkgelege­nheid, waterinfra­structuur en woninghers­tel, aldus Bijleveld. Drie organisati­es hebben concrete projectvoo­rstellen ingediend en daar zijn er twee uit geselectee­rd. Het gaat om projecten van de VN-organisati­e voor migratie IOM en de UNDP, het ontwikkeli­ngsprogram­ma van de VN. De projecten zullen een periode van 1,5 jaar in beslag nemen. Wanneer ze precies van start gaan, is nog niet bekend.

Bij het bombardeme­nt van Nederlands­e F-16’s vijf jaar geleden op de ISbommenfa­briek in Hawija vielen 70 burgerdode­n. De wijk ligt nog altijd in puin. Toen bekend werd dat dat een gevolg was van de Nederlands­e aanval, beloofde de minister een vorm van een vrijwillig­e schadeverg­oeding. Eerder dit jaar stelde het ministerie bovendien een onafhankel­ijke onderzoeks­commissie in die onderzoek verricht naar de toedracht van de aanval. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname