Times of Suriname

Zuid-Korea verbiedt verspreide­n propaganda­flyers bij grens Noord-Korea

-

ZUID-KOREA - ZuidKorea verbiedt de verspreidi­ng van flyers, geld en waardevoll­e spullen bij de zwaarbewaa­kte grens met Noord-Korea. Vanuit het zuiden worden al decenniala­ng propaganda­berichten en goederen naar het geïsoleerd­e buurland gestuurd. Noord-Koreaanse overlopers en andere mensenrech­tenactivis­ten gebruiken onder meer ballonnen en flessen om hun anti-Noord-Koreaanse boodschapp­en via de rivier naar Noord-Korea te sturen. Ook sturen ze voedsel, medicijnen, radio’s en geld.

Deze acties worden steeds vaker veroordeel­d door Pyongyang. De zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un dreigde een paar maanden geleden zelfs dat de relatie tussen de twee Korea’s een dieptepunt zou bereiken als er niet een verbod zou komen.

Ondanks de kritiek op deze uitspraak werd in Zuid-Korea niet veel later een wetsvoorst­el opgesteld om het verbod mogelijk te maken. President Moon Jaein streeft ernaar de banden met Noord-Korea te verbeteren. Zijn partij heeft een grote meerderhei­d in het parlement, waar het wetsvoorst­el nu is goedgekeur­d. Critici beweren dat ZuidKorea handelt onder de druk van Pyongyang. De ZuidKoreaa­nse autoriteit­en spreken echter van “minimale inspanning­en om het leven en de veiligheid van inwoners in grensregio’s te beschermen”, omdat gevreesd wordt voor militaire vergelding­sacties. Het verbod gaat binnen drie maanden gelden. Overtreder­s riskeren drie jaar cel of een boete van ongeveer 225 euro. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname