Times of Suriname

Hoofdverda­chte Charlie Hebdo pleit onschuldig in laatste woord, vonnis volgt woensdag

-

FRANKRIJK - Ruim drie maanden na de start zit het proces rond de aanslagen op het Franse satirische tijdschrif­t ‘Charlie Hebdo’ en een joodse supermarkt erop. Dinsdag kreeg onder meer hoofdverda­chte Ali Riza Polat het laatste woord. Hij pleitte opnieuw onschuldig. Het vonnis volgt woensdagmi­ddag. Door de islamitisc­he aanslag op de redactie van het tijdschrif­t in januari 2015 kwamen twaalf mensen om het leven. Een dag later werden vier gijzelaars gedood in een supermarkt in Parijs. De broers Saïd en Chérif Kouachi werden uiteindeli­jk doodgescho­ten door antiterreu­reenheden, de derde dader Amédy Coulibaly onderging hetzelfde lot.

In dit proces werden veertien mensen aangeklaag­d omdat ze geholpen zouden hebben bij de voorbereid­ing van de aanslagen en lid zouden zijn geweest van een terroristi­sche groepering. De 35-jarige Frans-Turkse Polat riskeert levenslang wegens medeplicht­igheid, hij zou de rechterhan­d van Coulibaly geweest zijn. “Ik kan geen vergeving vragen voor iets wat ik niet heb gedaan”, klonk het. De echte medeplicht­igen zijn volgens hem vermist of dood.

Ook zijn medeverdac­hten herhaalden onschuldig te zijn. “Het rechtssyst­eem van mijn land jaagt me de stuipen op het lijf. Nooit eerder ben ik zo bang geweest”, vulde Nezar

Mickaël Pastor Alwatik aan. Sommigen spraken hun medeleven uit met de nabestaand­en van de slachtoffe­rs.

Drie verdachten zijn nog voortvluch­tig en worden bij verstek veroordeel­d. Onder hen Mohamed Belhoucine, die ook levenslang riskeert. Hayat Boumeddien­e, de vrouw van een van de daders, hangt dertig jaar cel boven het hoofd.

Het proces zou oorspronke­lijk op 10 november aflopen, maar moest meer dan een maand opgeschort worden nadat Polat positief getest had op COVID-19. Daarna leed hij ook nog aan medische complicati­es. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname