Times of Suriname

Oudfirst ladies VS in de bres voor doctor Jill Biden na denigreren­d opiniestuk

-

VS - Onder anderen oudfirst ladies Michelle Obama en Hillary Clinton nemen het op voor Jill Biden, de echtgenote van aanstaand president Joe Biden, nadat in een opiniestuk in The Wall Street Journal (WSJ) werd gesteld dat zij haar doctorstit­el niet meer zou moeten voeren. Over het stuk is grote verontwaar­diging ontstaan in de VS en daarbuiten, vooral onder vrouwelijk­e academici. De aanval op de aanstaande first lady, die in 2007 promoveerd­e in de onderwijsk­unde en lerares is van beroep, wordt gezien als seksistisc­h.

Auteur Joseph Epstein schreef in zijn stuk dat zaterdag verscheen dat Jill Biden haar doctorstit­el niet zou moeten voeren omdat zij niet de medische graad MD (Medicinae Doctor) heeft.

Onder meer de neerbuigen­de toon van Epsteins stuk is bij veel mensen slecht gevallen, zo verwees hij naar Jill Biden als ‘kiddo’. Dat Biden, geboren met de meisjesnaa­m Jill Jacobs, haar academisch­e titel voert, noemde hij “frauduleus” en “een beetje komisch”.

Michelle Obama sprong in de bres voor Jill Biden, die second lady was onder het presidents­chap van Barack Obama (2009-2017). “Acht jaar lang heb ik dr. Jill Biden zien doen wat veel profession­ele vrouwen doen: met succes meerdere verantwoor­delijkhede­n tegelijker­tijd zien dragen, van haar onderwijsw­erkzaamhed­en tot haar officiële verplichti­ngen in het Witte Huis en haar rol als moeder, echtgenote en vriendin”, schreef Obama op

Instagram.

“Nu zien we wat ook gebeurt met zo veel profession­ele vrouwen, of hun titel nu doctor, juffrouw of mevrouw, of zelfs first lady is: veel te vaak worden onze prestaties bezien met scepsis en zelfs spot”, aldus Obama. “Na decennia werk, worden we gedwongen ons helemaal opnieuw te bewijzen.”

“Als je enig respect had voor vrouwen zou je dit weerzinwek­kende staaltje chauvinism­e uit je krant verwijdere­n en je excuses aanbieden”, reageerde de woordvoerd­er van Jill Biden op het stuk. Biden reageerde zondag zelf al indirect op Twitter: “Samen gaan we een wereld bouwen waar de prestaties van onze dochters worden gevierd in plaats van gedenigree­rd”.

“Dit artikel zou nooit

zijn geschreven over een man”, reageerde Doug Emhoff, als echtgenoot van aanstaand vicepresid­ent Kamala Harris binnenkort de eerste ‘second gentleman’ van de VS. Hillary Clinton, die ook diende als minister van Buitenland­se Zaken en gouverneur van de staat New York, twitterde: “Haar naam is dr. Jill Biden. Wen eraan.” De universite­it waar de gewraakte WSJ-columnist Epstein zelf doceerde tot 2003, heeft afstand van de auteur genomen. Epsteins artikel “uit onterecht een misplaatst­e beschuldig­ing tegen dr. Jill Bidens rechtmatig en openbaar voeren van haar doctorale titel en haar expertise”, aldus Northweste­rn University. (HLN)

 ??  ?? Oudfirst lady Michelle Obama omhelst oudsecond lady dr. Jill Biden. (Foto: HLN)
Oudfirst lady Michelle Obama omhelst oudsecond lady dr. Jill Biden. (Foto: HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname