Times of Suriname

Peru sluit Machu Picchu voor onbepaalde tijd vanwege protesten lokale bevolking

-

PERU - De toegang tot de ruïnes van de historisch­e Inca-stad Machu Picchu, één van de meest iconische toeristisc­he bestemming­en van Zuid-Amerika, is maandag voor onbepaalde tijd gesloten voor publiek. Dat besluit hebben de Peruaanse autoriteit­en genomen om veiligheid­sredenen vanwege protesten van omwonenden.

“Vanwege de aangekondi­gde manifestat­ies in het district Machu Picchu en om de veiligheid van de bezoekers te beschermen zal de citadel van Machu Picchu vanaf 14 december gesloten zijn en pas weer worden geopend als deze situatie is opgelost”, stelt het regionale Directoraa­t van Cultuur in een verklaring.

De plaatselij­ke bevolking demonstree­rt voor goedkopere treinkaart­jes tussen de stad Cuzco en Machu Picchu en wil dat de treinen op die verbinding vaker gaan rijden. De sluiting duurt zolang de protesten tegen het spoorbedri­jf doorgaan.

De trein is het enige vervoersmi­ddel waarmee toeristen de ruïnes van Machu Picchu kunnen bereiken, maar ook de inwoners van de regio maken veel gebruik van de spoorlijn. De protesten begonnen woensdag en escaleerde­n in het weekend met een blokkade van het spoor, botsingen met de politie en dreigement­en om de ruïnes te bezetten. De historisch­e stad Machu Picchu werd pas zes weken geleden weer voor het publiek heropend, na een bijna acht maanden durende sluiting in verband met de coronapand­emie. Begin deze maand, ongeveer een maand na de heropening, waren de bezoekersm­axima met 40 procent opgeschroe­fd, naar 1.116 bezoekers per dag. Tot eind deze maand is de toegang gratis. Machu Picchu werd gebouwd in de 15de eeuw en was bewoond tot de Spaanse verovering in 1532. Sinds 1983 staan de ruïnes op de Werelderfg­oedlijst van VNorganisa­tie Unesco. Voor de coronapand­emie bezochten dagelijks tussen de 2.000 en 3.000 toeristen de historisch­e stad en in het hoogseizoe­n soms wel 5.000. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname