Times of Suriname

Audi-ontwerper: “Ontwerp ‘Artemis’ helemaal anders”

-

Audi werkt achter de schermen aan een nieuw topmodel, een elektrisch­e auto die waarschijn­lijk naast de A8 in het aanbod komt. Het voorlopig ‘Artemis’ gedoopte vlaggensch­ip wordt volgens ontwerper Marc Lichte ‘iets heel anders’.

Afgelopen voorjaar maakte Audi bekend dat het onder de noemer ‘Artemis’ werkt aan een model dat de crème de la crème van het merk belooft te worden. De auto zal volgens Audi de laatste ontwikkeli­ngen op het gebied van elektrisch en autonoom rijden aan boord hebben. Waarschijn­lijk hebben we dus te maken met een volledig elektrisch alternatie­f voor de A8. Concurrent­en MercedesBe­nz en BMW komen in de vorm van respectiev­elijk de EQS en de i7 immers ook met dergelijke auto’s. Maar die beginnen al wat concreter te worden, terwijl de Audi Artemis nog altijd één groot mysterie is.

Toch wil Audi’s hoofdontwe­rper Marc Lichte in gesprek met AutoWeek al wel een tipje van de sluier oplichten. Audi heeft volgens hem niet als doel om elektrisch aangedreve­n auto’s heel extravagan­t vorm te geven. “We willen gewoon de mooiste auto’s maken”, stelt Lichte. Dat was ook het idee achter de aankomende E-tron GT. Met Artemis zal het volgens hem echter wel wat gewaagder worden: “Daarmee willen we het luxesegmen­t herdefinië­ren. Qua proporties is dat helemaal opnieuw uitgedacht, we zijn van begin af aan opnieuw begonnen.” Lichte en zijn team zullen ongetwijfe­ld met iets komen dat als Audi herkenbaar is, maar hij laat doorscheme­ren dat we mogen rekenen op Audi’s grootste ontwerpwij­ziging in jaren.

De auto die mogelijk nog het meest een idee geeft van wat er in grote lijnen van de Artemis verwacht kan worden, is de (afgebeelde) Aicon Concept uit 2017. Dat was met z’n 5,44 meter lengte immers een auto die zich in A8-regionen begeeft. Een onconventi­oneel vormgegeve­n toplimousi­ne die met de typische sedanvorm van de

A8 niets meer van doen heeft en toch direct als Audi herkenbaar is. De Aicon was ook elektrisch aangedreve­n, met vier elektromot­oren die er samen 354 pk uit persen, en een theoretisc­he actieradiu­s van 700 tot 800 km. In plaats van convention­ele verlichtin­g had de Aicon een soort schermen waarop 3D-pixels lampen nabootsen. Dat er in het futuristis­che interieur geen stuurwiel te vinden was, heeft uiteraard te maken met de aanwezighe­id van technologi­e voor volledig autonoom rijden.

Onder project Artemis werkt Audi aan een ‘zeer efficiente elektrisch­e auto’ die in 2024 op de markt moet komen. Nog eerder, volgens Audi in ‘recordtijd ontwikkeld’, verschijnt er een ‘halo car’. Dikke kans dat dat al het genoemde vlaggensch­ip is. Aangezien de MercedesBe­nz EQS en BMW i7 al in de komende twee jaar verschijne­n, zou het zomaar kunnen dat Audi al in 2022 met de speciale elektrisch­e toplimousi­ne komt.

(AutoWeek)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname