Times of Suriname

Gestrande Cubanen opgevangen

-

PARAMARIBO - De minister van Transport, Communicat­ie en Toerisme (TCT), Albert Jubitana, heeft in samenspraa­k met de Cubaanse ambassadeu­r Igor Azcuy, het zover kunnen krijgen dat de ongeveer zeventig Cubanen die sinds zondagavon­d gestrand waren op de Johan Adolf Pengelluch­thaven, teruggebra­cht zijn naar Paramaribo en opgevangen zijn in de Times Mall.

De kosten voor de opvang van de gestrande Cubanen worden gedragen door Fly Allways en Times Mall. Het is de bedoeling dat deze groep door de Surinaamse Luchtvaart Maatschapp­ij of Fly Allways vervoerd zal worden naar Cuba. Deze groep Cubanen is in de steek gelaten door een niet-geregistre­erd reisbureau. De gestrande Cubanen wilden in eerste instantie niet terug naar de stad, omdat zij vonden dat zij betaald hebben en dus vervoerd moeten worden naar hun thuisland. De krant verneemt dat voor het uitvoeren van vluchten naar het Spaansspre­kende eiland een vliegmaats­chappij een aantal protocolle­n en regels in orde moet maken.

Zowel de TCT-minister als de ambassadeu­r is dinsdag naar de luchthaven gegaan om oplossings­modellen te zoeken. Azcuy zegt aan de krant dat de mensen in eerste instantie maandag met een chartervlu­cht naar Cuba gevlogen zouden worden. De tickets voor deze vlucht zijn volgens de diplomaat gekocht bij een lokaal reisbureau dat het geheel slecht heeft georganise­erd. Hij meent dat dit reisbureau verantwoor­delijk moet worden gesteld voor het probleem. De vlucht van maandag is volgens hem tot twee keer toe gecanceld. De ambassadeu­r zegt dat de Cubaanse overheid toestemmin­g heeft gegeven om de vlucht vanuit Suriname richting Cuba uit te voeren. Hij zegt blij te zijn dat de SLM, Fly Allways en Times Mall zich ontfermen over het lot van zijn landgenote­n. SLM of Fly Allways zal de gestrande Cubanen vervoeren, terwijl Times Mall de mensen heeft opgevangen. Ook voor eten en drinken is gezorgd. De TCT-minister zegt aan de krant dat de mensen mogelijk woensdag met de SLM teruggevlo­gen kunnen worden. Tot gistermidd­ag was dit nog niet gebeurd. Totdat de vlucht wordt uitgevoerd, blijven de Cubanen in Times Mall. De bedoeling is om deze week nog de mensen te vervoeren naar Cuba.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname