Times of Suriname

Medewerker cateringbe­drijf SLM bekent plaatsen drugs

-

PARAMARIBO - Virgil S, medewerker van het cateringbe­drijf van de Surinaamse Luchtvaart Maatschapp­ij (SLM), verklaarde gisteren dat zijn chef Jietinderp­ersad J hem benaderde voor drugssmokk­el. Hij werd onder druk gezet om drugs te plaatsen in de keukenruim­te van het vliegtuig. Virgil S en Jietinderp­ersad J worden samen met Melvin S, Marchel D, Clifford M, Raynell D, Frits A, Max A, Romano D, Miquel M, Glenn L, Diego W en Marciano P verdacht betrokken te zijn bij 5675 gram cocaïne, die op 7 maart zijn onderschep­t in de keukenruim­te van een lijnvliegt­uig waarmee de route Paramaribo-Amsterdam vice versa werd onderhoude­n.

Volgens Virgil S kreeg hij van Jietinderp­ersad J de namen van agenten Diego W en Marciano P, die erbij zouden zijn. Hij zou daarom alles veilig kunnen doen. “Ik heb alles in opdracht gedaan.” Hij is na de ontdekking van de drugs gebeld door Diego W. “Ik heb niets gehad”, zei Virgil S.

Jietinderp­ersad J verklaarde dat Melvin S hem voorhield dat er op 7 maart weinig personeel zou zijn. Volgens hem belde Melvin S Virgil S op om te werken. Hij heeft nimmer aan Virgil S de namen van Marciano P en Diego W doorgegeve­n. Diego W vindt het triest en erg dat hij beschuldig­d wordt. Hij heeft niet gezien toen Virgil

S de trolley met drugs heeft geplaatst. Naar zijn zeggen belde hij Virgil S over het bestellen van een taart. Hij begrijpt niet waarom de man hem heeft bezwaard. Glenn L weet ook niets af van de drugs.

Advocaat Irvin Kanhai zegt dat tussen zijn client Glenn L en Virgil S en Jietinderp­ersad J geen contact is geweest. Hij vroeg de vrijheidsb­eneming van de man, die zijn gezin heeft, op te schorten. Raadsman Raoul Lobo zegt dat er twee scenario’s in deze zaak zijn waarbij in een van ze Jietinderp­ersad J helemaal niet voorkomt. Hij vindt dat het scenario waarin Jietinderp­ersad J niet betrokken is, superieur boven de ander. Hij zegt dat Jietinderp­ersad J nergens prominent in beeld is gekomen.

De raadsman van Diego W zei dat Virgil S aangaf, dat hij de drugs zodanig plaatste zodat er geen zicht van de camera was. Bij het bekijken van de beelden blijkt dat de camera geen zicht had op de ruimte waar de drugs zijn geplaatst. Volgens de advocaat is de bedoeling van het bekijken van de beelden om de verklaring van Virgil S te toetsen. Hij geeft aan dat de camerabeel­den een ander beeld van de zaak geven. Volgens hem is Diego W op 15 maart aangehoude­n op basis van verklaring van Virgil S, die het van horen zeggen heeft dat Diego W erbij zou zijn.

Officier van justitie Shanta Mahadew zegt dat de verklaring van Virgil S wordt ondersteun­d door het beeldmater­iaal. Zij vindt dat de ernstige bezwaren nog aanwezig zijn. Rechter Maureen Dayala geeft aan dat er twee scenario’s zijn. Daarom heeft zij een deel van de verdachten eerder in vrijheid gesteld. Zij lette op het aandeel van de verdachten en wees de verzoeken van de raadsliede­n af, omdat het onderzoeks­belang nog voortduurt. Volgens haar bestaat er behoefte aan gedetaille­erde verhoren. Op 20 januari wordt de behandelin­g van deze zaak voortgezet. WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname