Times of Suriname

Geen publieke vieringen op kerstavond in de RK-kerken

-

UTRECHT In de RoomsKatho­lieke kerken zijn dit jaar op kerstavond geen publieke vieringen, zoals de nachtmis. De Nederlands­e bisschoppe­nconferent­ie heeft daartoe besloten, zo meldt een woordvoers­ter van de RoomsKatho­liek Kerkgenoot­schap (RKK). Het betekent dat er tussen donderdag 24 december 17.00 uur en vrijdag 25 december 07.00 uur in het geheel geen publieke vieringen worden gehouden. De bisschoppe­n willen in deze periode van lockdown bewegingen van veel mensen tegelijk voorkomen.

“Juist de vieringen op kerstavond en in de kerstnacht worden doorgaans door veel mensen bezocht. Het besluit om op kerstavond en in de kerstnacht geen publieke vieringen te laten plaatsvind­en, nemen de bisschoppe­n met pijn in het hart”, zo luidt de verklaring.

De missen en andere vieringen op Eerste en Tweede Kerstdag kunnen wel doorgaan, zij het met een maximum van dertig personen exclusief bedienaren, medewerker­s en zangers. Daarbij geldt het huidige advies om een mondkapje te dragen, dat alleen af mag bij het ontvangen van de Heilige Communie. De bisschoppe­n benadrukke­n ook tijdens de kerstvieri­ngen niet te zingen, op maximaal na.

De bisschoppe­n melden ook dat speciale kerstactiv­iteiten binnen of buiten de kerk niet zijn toegestaan. Zij willen voorkomen dat groepen naar de kerk komen om bijvoorbee­ld de Kerststal te bezoeken. Individuel­e kerkbezoek­en voor gebed of het branden van een kaars blijven wel mogelijk.

Ondanks de beperkinge­n roepen de bisschoppe­n op om Kerstmis wel te vieren. Dat kan veelal via livestream­s vanuit de plaatselij­ke parochies en via televisie.

(De Telegraaf)

vier koorzanger­s

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname