Times of Suriname

Veroordeel­de oorlogsmis­dadigers kunnen mogelijk asiel krijgen

-

DEN HAAG - Oorlogsmis­dadigers die naar Nederland komen, bijvoorbee­ld omdat ze asiel willen, kunnen mogelijk toch blijven. Maar dit kan alleen als ze geen acuut gevaar meer vormen voor de samenlevin­g, oordeelt de Raad van State (RvS), het belangrijk­ste juridische adviesorga­an van de regering.

Nu worden asielzoeke­rs die heel zware misdaden hebben gepleegd altijd geweigerd, maar in het vervolg mogen zij proberen aan te tonen dat ze hun leven hebben gebeterd en geen bedreiging meer zijn. De staatssecr­etaris moet dan naar zo’n zaak kijken en kan deze niet direct opzij schuiven.

Wel is de drempel “heel hoog”, zegt een woordvoerd­er van de RvS, en is het niet zo dat “de deur wordt opengezet.” De vreemdelin­g moet zelf met bewijs komen dat hij of zij geen gevaar meer vormt. Als de misdaad lang geleden is gepleegd, is dat op zichzelf nog niet genoeg. De persoon moet ook berouw tonen en bijvoorbee­ld bereid zijn voorlichti­ng te geven. Er is geen lijst met criteria waar een persoon aan moet voldoen, maar dit wordt per geval beoordeeld.

Eerder werd iemand met een Kroatische en Bosnische nationalit­eit de toegang geweigerd door staatssecr­etaris Ankie Broekers, enkel omdat diegene de zogeheten ‘1F’status had. Die status krijgt men na het plegen van zeer ernstige misdrijven. Broekers had niet alleen mogen verwijzen naar de status, maar de weigering beter moeten onderbouwe­n, oordeelde het Hof van Justitie in mei 2018. Overigens mocht de persoon Nederland alsnog niet in.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Staatssecr­etaris Ankie Broekers. (Foto: De Telegraaf)
Staatssecr­etaris Ankie Broekers. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname