Times of Suriname

Inspectie: Nederlande­rs halen nog steeds vuurwerk uit het buitenland

-

DEN HAAG - Nederlande­rs gaan nog steeds naar het buitenland om daar vuurwerk te kopen, meldt de Inspectie Leefomgevi­ng en Transport (ILT) gisteren. Ze benadrukt dat het bezitten en vervoeren van vuurwerk niet is toegestaan, ook als het vuurwerk in een ander land is aangeschaf­t.

De coronapand­emie heeft als gevolg dat dit jaar een landelijk vuurwerkve­rbod geldt. Op deze manier wil het kabinet voorkomen dat de zorg tijdens de jaarwissel­ing extra wordt belast door de vuurwerksl­achtoffers die elk jaar vallen.

Ondanks het verbod vervoeren mensen nog steeds vuurwerk vanuit het buitenland naar Nederland, blijkt uit weg- en grenscontr­oles. “Dat dit verboden is, lijkt niet voor iedereen duidelijk”, zegt Reinder Auwema, inspecteur vuurwerk bij de ILT. “Dat is jammer, want bij een controle zijn ze hun vuurwerk kwijt en riskeren ze een boete.”

De ILT neemt bij de controles al het vuurwerk in beslag en schrijft dan ook een boete uit. De hoogte van de boete is afhankelij­k van de hoeveelhei­d en het soort vuurwerk. In de aanloop naar de jaarwissel­ing worden langs de grens extra controles uitgevoerd.

Het is in Nederland tijdelijk verboden vuurwerk te verkopen, te vervoeren, te bezitten en af te steken. Er geldt alleen een uitzonderi­ng voor kindervuur­werk, uit de zogeheten categorie F1-vuurwerk. Daar vallen onder meer trektouwtj­es en sterretjes onder. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname