Times of Suriname

WHO wil dat iedereen mondmasker draagt bij kerstfeest­je buiten gezin

-

ZWITSERLAN­D - De Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) wil dat iedereen een mondmasker draagt tijdens kerstfeest­jes, ook als die buiten worden gehouden. In België mogen gezinnen maximaal één persoon thuis uitnodigen. Alleenstaa­nde mensen mogen bij uitzonderi­ng hun knuffelcon­tact en hun tweede contact samen uitnodigen om kerst te vieren.

“Bijeenkoms­ten moeten indien mogelijk buiten worden gehouden, en deelnemers moeten maskers dragen en fysieke afstand houden”, schrijft de

Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie op haar website. “Indien die binnenshui­s gehouden worden, zijn het beperken van de groep en het zorgen voor een goede ventilatie essentieel.”

“Het kan vreemd voelen om een masker te dragen en afstand te houden in de buurt van vrienden en familie, maar dit draagt er aanzienlij­k toe bij dat iedereen veilig en gezond kan blijven”, luidt het.

“We moeten allemaal ons steentje bijdragen om te voorkomen dat opnieuw meer gevallen de kop opsteken in Europa”, zo staat ook in de mededeling te lezen. “Individuel­e beslissing­en tijdens de wintervaka­ntie hebben niet alleen invloed op jou en de mensen die het dichtst bij je staan, maar ook op de rest van de samenlevin­g. Onderschat het belang van je beslissing­en en je macht als individu, gezin of samenlevin­g niet.”

De WHO waarschuwt ook voor een verhoogd risico op een heropflakk­ering van de pandemie begin volgend jaar. In België mogen op de avond van 24 en 25 december alleenstaa­nde mensen bij uitzonderi­ng hun knuffelcon­tact en hun tweede contact

Advertenti­e samen uitnodigen om kerst te vieren, maar met respect voor de afstand. Andere gezinnen mogen maximaal één persoon uitnodigen. De avondklok blijft van kracht. Gasten moeten dus om middernach­t weer thuis zijn.

Je mag buiten met maximaal vier mensen tegelijk samenkomen, tenzij je een groter gezin bent dat onder hetzelfde dak woont.

De 53 landen in de Europese zone van de WHO hebben in totaal al meer dan 22 miljoen coronabesm­ettingen en meer dan 500 duizend overlijden­s geregistre­erd sinds het begin van de pandemie. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname