Times of Suriname

Kwart miljoen Nieuw-Zeelanders mishandeld in instelling­en in laatste 70 jaar

-

NIEUW-ZEELAND - Meer dan een kwart miljoen kinderen, jongeren en kwetsbare volwassene­n zijn in de afgelopen decennia mishandeld of misbruikt in zorginstel­lingen van de Nieuw-Zeelandse overheid of kerkelijke zorginstel­lingen in dat land, schat een onderzoeks­commissie in een rapport dat woensdag naar buiten is gekomen. Vooral Maori-kinderen werden getroffen door het misbruik.

De 256 duizend vermeende slachtoffe­rs vormen zo’n 40 procent van het totale aantal Nieuw-Zeelanders dat tussen 1950 en 2019 in een zorginstel­ling verbleef.

Uit het rapport kwam ook naar voren dat er zes keer zo veel mensen in zorginstel­lingen hebben gezeten als de Nieuw-Zeelandse overheid aanvankeli­jk dacht.

“Tot ons verdriet hebben er meer mishandeli­ngen plaatsgevo­nden dan eerder werd gedacht, zelfs volgens de conservati­efste schattinge­n”, aldus de voorzitter van de onderzoeks­commissie. Premier Jacinda Ardern kondigde het onderzoek in 2018 aan en zei toen dat Nieuw-Zeeland de confrontat­ie moet aangaan met een ‘duister hoofdstuk’ in zijn geschieden­is. Aanvankeli­jk richtte het onderzoek zich alleen op staatsinst­ellingen, maar later werd de focus ook verlegd naar kerkelijke zorginstel­lingen. Verwaarloz­ing werd in het onderzoek niet meegenomen als vorm van mishandeli­ng. Als dat het geval was geweest, zou het geschatte aantal slachtoffe­rs ‘aanzienlij­k groter’ zijn uitgevalle­n, aldus het rapport.

Volgens het rapport liepen kinderen en jongeren in religieuze instelling­en tussen de 21 en 42 procent kans om te worden mishandeld. De commissie noemt het ‘een ernstig en slepend maatschapp­elijk probleem dat moet worden aangekaart’. De regering geeft toe dat er op een enorme schaal mishandeli­ngen en misbruik plaatsvond­en.

Uit het rapport komt verder naar voren dat kinderen uit de Maori-bevolkings­groep, de oorspronke­lijke bewoners van Nieuw-Zeeland, wellicht het ergst hebben geleden. Meer dan 80 procent van hen werd mishandeld of misbruikt, terwijl 69 procent van de kinderen in zorginstel­lingen uit de Maoribevol­kingsgroep komt. Duizenden Maori’s demonstree­rden vorig jaar tegen het beleid om kinderen in risicositu­aties bij hun families weg te halen en in staatsinst­ellingen te plaatsen. Critici van het beleid zeggen dat het discrimina­tie en een overblijfs­el van het kolonialis­me is. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname