Times of Suriname

Japanner die studio in brand stak, aangeklaag­d voor moord

-

JAPAN - Een Japanse openbaar aanklager heeft de man die wordt verdacht van de brandstich­ting bij de beroemde animestudi­o Kyoto Animation in juli 2019 formeel aangeklaag­d voor 36 moorden. De brand verwondde daarnaast 33 medewerker­s, verwoestte de studio, en dompelde liefhebber­s van Japanse tekenfilms wereldwijd in diepe rouw.

Tegen de 42-jarige Shinji Aoba werden nog andere aanklachte­n ingediend naast de tenlastele­gging van moord, meldden lokale media. De Japan Times berichtte enkele dagen geleden dat uit psychiatri­sch onderzoek waarschijn­lijk naar voren komt dat Aoba toerekenin­gsvatbaar is. Van de man is bekend dat hij een geschieden­is van geestelijk­e gezondheid­sproblemen heeft.

Aoba werd eind mei dit jaar door de prefectuur­politie van Kyoto gearrestee­rd wegens moord. Dat gebeurde nadat hij meer dan tien maanden had moeten herstellen van ernstige brandwonde­n.

Op 18 juli 2019 liep hij met een jerrycan benzine de studio van Kyoto Animation binnen, waarop hij de brandbare vloeistof door het vertrek begon te gieten en over de mensen om zich heen. Toen hij de brandstof ontstak, vloog Aoba ook zelf in brand. Nadat hij was weggevluch­t, werd hij al honderd meter van het gebouw door de politie aangehoude­n. De werkloze Aoba zou hebben geroepen dat Kyoto Animations een roman van hem had geplagieer­d. De brand, waarin 22 vrouwen en 14 mannen om het leven kwamen, zou het dodelijkst­e misdrijf zijn geweest dat in twintig jaar is gepleegd in Japan. (De Telegraaf)

 ??  ?? De verbrandde animestudi­o Kyoto Animation. (Foto: De Telegraaf)
De verbrandde animestudi­o Kyoto Animation. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname