Times of Suriname

President Indonesië: “Ik neem eerste coronavacc­in”

-

INDONESIË - De Indonesisc­he president Joko Widodo heeft beloofd dat hij zich straks als eerste Indonesiër laat inenten tegen het coronavacc­in. De 59-jarige politicus wil zo laten zien dat het veilig is. Hij maakte ook bekend dat een plan de prullenbak ingaat om sommige burgers te laten betalen voor het vaccin.

Widodo maakte niet bekend welk middel hij precies zal krijgen. Indonesië heeft al 1,2 miljoen doses ontvangen van het Chinese Sinovacvac­cin, maar dat middel moet nog wel worden goedgekeur­d door de toezichtho­uder van het circa 270 miljoen inwoners tellende land.

Sommige Indonesisc­he moslims maken zich niet alleen zorgen over de veiligheid, maar ook over de vraag of toekomstig­e coronavacc­ins wel halal zijn. Er is in het land al eerder discussie gevoerd over de vraag of bestanddel­en van bepaalde vaccins en andere middelen voldoen aan islamitisc­he principes. Widodo maakte ook bekend dat iedereen zich straks gratis kan laten inenten. Hij gooit daarmee het roer drastisch om. Zijn regering had eerder aangekondi­gd dat uit kostenover­wegingen alleen kwetsbare groepen kosteloos toegang zouden krijgen tot het vaccin. Dat betekende dat de meeste Indonesiër­s wel moesten betalen. Dat plan leidde tot veel kritiek. De president maakte daarop in een videoboods­chap bekend dat toch het geld is gevonden om iedereen gratis te vaccineren. Indonesië heeft tot dusver melding gemaakt van bijna 630 duizend coronabesm­ettingen en 19 duizend sterfgeval­len door het virus. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname