Times of Suriname

Tjon En Fa misschien een medaille rijker

- Fabian Puerta, de grootste concurrent van de Surinaamse baanwielre­nner Jaïr Tjon En Fa, is door UCI geschorst voor vier jaar.

WIELRENNEN – De Surinaamse baanwielre­nner Jaïr Tjon En Fa lijkt alsnog de bronzen medaille van de Zuid-Amerikaans­e Spelen te behalen, omdat de Colombiaan­se Fabian Hernando Puerta gisteren door het Antidoping­tribunaal van de Union Cycliste Internatio­nale (UCI) voor vier jaar is geschorst voor het overtreden van de antidoping­regels. Puerta geldt als een van de grootste concurrent­en van Tjon En Fa. De Colombiaan behaalde in 2018 onder meer goud op de 200 meter sprint tijdens de Zuid-Amerikaans­e Spelen in Cochabamba, Bolivia. De Surinaamse baanwielre­nner eindigde toen op de vierde plaats. De Colombiaan moet hierdoor zijn medaille die hij won tijdens de ZuidAmerik­aanse Spelen inleveren, waardoor Hersony Vera van Venezuela uitgeroepe­n zal worden tot winnaar. Tjon En Fa verlaat hiermee de vierde plaats voor de derde positie.

De 29-jarige Puerta won in februari 2018 het wereldkamp­ioenschap op keirin in Apeldoorn, maar werd later dat jaar op de nationale kampioensc­happen in zijn eigen land betrapt op het gebruik van de anabole steroide boldenone. Puerta was al sinds juni 2018 voorlopig geschorst.

Boldenone is een steroïde die wordt geïnjectee­rd in het bloed. Het is afgeleid van testostero­n en heeft sterke anabole eigenschap­pen. Het middel wordt dan ook veel gebruikt in de bodybuildi­ng.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname