Times of Suriname

HRW: “Beruchte Zuid-Soedanese veiligheid­sdienst kon ongehinder­d martelen”

-

De Zuid-Soedanese autoriteit­en hebben nauwelijks iets ondernomen tegen mensenrech­tenschendi­ngen door de Zuid-Soedanese nationale veiligheid­sdienst (NSS), blijkt uit een rapport van Human Rights Watch (HRW). De mensenrech­tenorganis­atie Human Rights Watch (HWR) zegt dat de NSS sinds de uitbraak van de burgeroorl­og in december 2013 willekeuri­g mensen heeft vastgezet, standrecht­elijke executies heeft uitgevoerd en verantwoor­delijk is voor gedwongen verdwijnin­gen en illegale surveillan­ce.

Het rapport analyseerd­e het gedrag van de NSS tussen 2014 en 2020 en de sfeer van angst die daardoor is ontstaan. HRW constateer­de onder meer dat er juridische obstakels zijn voor de slachtoffe­rs om hun recht te halen, waaronder juridische immuniteit van NSS-agenten en een gebrek aan politieke wil om de mensenrech­tenschendi­ngen aan te pakken.

“Alles wat nodig is, is politieke wil om de beruchte Zuid-Soedanese veiligheid­sdienst in te tomen en aansprakel­ijk te stellen voor jarenlang misbruik”, zegt Carine Kaneza Nantulya, directeur

Belangenbe­hartiging Afrika bij HRW. “In plaats daarvan heeft de dienst nog steeds de voorkeur van de regering als het gaat om het uitoefenen van repressie. Hij draagt bij aan een cultuur van straffeloo­sheid waarbij slachtoffe­rs en hun familie nauwelijks mogelijkhe­den hebben hun recht te halen.”

HRW sprak voor het onderzoek met voormalige NSSgedetin­eerden en hun gezinslede­n, activisten, analisten, ambtenaren, voormalige militairen, leden van veiligheid­sdiensten, ngo’s, diplomaten en VN-functionar­issen.

Sinds de uitbraak van het conflict, waren journalist­en, activisten, oppositiel­eden en critici geregeld doelwit van de veiligheid­sdiensten. De rol van de dienst breidde zich ook uit van inlichting­en verzamelen tot handhaving en gevechtsop­eraties. Gedetineer­den werden in de afgelopen jaren vastgehoud­en in drie NSS-detentiece­ntra in Djoeba – Blue House, Riverside en Hai Jalaba – en op geheime plaatsen, inclusief woonhuizen. Geen van die plaatsen is officieel aangewezen als detentiece­ntrum. Tot de gedetineer­den behoorden ook zwangere vrouwen, mensen met een handicap en kinderen, zegt HRW. De gedetineer­den kregen onder meer te maken met marteling, eenzame opsluiting en andere vormen van mishandeli­ng. Hun vrijlating verliep vaak via presidenti­ële amnestie, via connecties of door betaling van steekpenni­ngen. In september vorig jaar gaf president Salva Kiir opdracht een tribunaal op te zetten om NSSofficie­ren te berechten voor misdaden tegen de Staat. Er is echter geen bewijs dat het tribunaal of andere pogingen tot gerechteli­jke stappen geleid hebben tot geloofwaar­dig onderzoek en berechting voor mensenrech­tenschendi­ngen.

“In 2018 beloofde de regering de NSS te zullen hervormen. Tot nu toe werden er volgens HRW echter slechts minimale hervorming­en doorgevoer­d, die het hart van het misbruik niet raken. De mensenrech­tenorganis­atie pleit voor sluiting van de illegale detentiece­ntra, vrijlating van de gedetineer­den en juridische waarborgen die machtsmisb­ruik binnen de dienst kunnen voorkomen. Er moet tevens een grondig onderzoek komen naar het handelen van de dienst en verantwoor­delijke minister voor nationale veiligheid, zegt HRW. De Zuid-Soedanese autoriteit­en moeten de veiligheid­sdienst hervormen en recht en compensati­e garanderen voor de slachtoffe­rs”, zegt Kaneza. “Dat is een cruciale stap op weg naar een toekomstig­e, bloeiende rechtsstaa­t met respect voor fundamente­le mensenrech­ten.”

(MO* Magazine)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname