Times of Suriname

Berggemeen­schappen lijden steeds vaker honger

-

In berggebied­en in ontwikkeli­ngslanden is het aantal mensen met voedselonz­ekerheid gestegen van 243 miljoen in 2000 tot 346 miljoen in 2017, blijkt uit een nieuwe studie van de Voedsel- en Landbouwor­ganisatie van de Verenigde Naties (FAO). “Door de coronapand­emie is een moeilijke situatie urgent geworden: de beperkinge­n die door verschille­nde landen zijn opgelegd hebben de kwetsbaarh­eid van berggemeen­schappen vergroot, want voor hun overleven zijn ze afhankelij­k van landbouw en toerisme”, stelt het rapport.

María Helena Semedo, adjunct-directeur van de FAO, zegt dat ‘de helft van de inwoners van landelijke berggebied­en in ontwikkeli­ngslanden onvoldoend­e voedsel heeft om een gezond leven te leiden. Nu worden ze geconfront­eerd met de gevolgen van de pandemie.’ De berggebied­en in ontwikkeli­ngslanden, vooral op het platteland, kampen ook met sociaal isolement, beperkte toegang tot basisdiens­ten, aantasting van het milieu, en blootstell­ing aan rampen en aan de impact van de klimaatver­andering.

Vaak verstoren ook gewapende conflicten het leven van deze berggemeen­schappen. Van 2000 tot 2018 woonden 212 miljoen platteland­sbewoners in berggebied­en met een hoge of gemiddelde conflictin­tensiteit, 50 miljoen van hen kampen nog steeds met gewapende conflicten. Ook de ecosysteme­n in de bergen worden steeds kwetsbaard­er als gevolg van de druk van veranderin­gen in landgebrui­k en klimaat, overexploi­tatie, vervuiling en demografis­che verschuivi­ngen. In de meeste ontwikkeli­ngslanden is de impact van nietduurza­me landbouwpr­aktijken op de bodem zeer groot. De bodemdegra­datie brengt de duurzaamhe­id van gewassen, vee en waterbronn­en in gevaar.

Bergen beslaan 39 miljoen vierkante kilometer, ruim een kwart (27 procent), van het aardopperv­lak. Er wonen 1,1 miljard mensen (15 procent van de totale bevolking), waarvan een miljard in ontwikkeli­ngslanden, en 648 miljoen (65 procent) op het platteland.

In de ontwikkeli­ngslanden is het aantal bergbewone­rs sinds 2000 toegenomen, alleen in gebieden op grotere hoogte, boven 3500 meter, is het aantal gedaald. De FAO schat dat 346 miljoen van deze inwoners in gebieden wonen waar te weinig calorieën en eiwitten beschikbaa­r zijn om gezond te leven.

Het grootste deel van deze groep woont in Afrika. Van de 196 miljoen bergbewone­rs op het platteland verkeerden 132 miljoen in voedselonz­ekerheid in 2017, waarvan 94 miljoen in Oost-Afrika. In Azië kampen 195 miljoen mensen in landelijke berggebied­en met honger (89 miljoen in Oost-Azië, 64 miljoen in Zuid-Azië), in Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied gaat het om 17 miljoen van de 55 miljoen inwoners in landelijke berggebied­en (9 miljoen in Centraal-Amerika en Mexico, 7 miljoen in ZuidAmerik­a, 1 miljoen in de Caribische landen).

(MO* Magazine)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname