Times of Suriname

Bierverkoo­p ingestort, ondanks extra thuisdrink­ers

-

AMSTERDAM - Het glas wordt een stuk minder vaak geheven. De sluiting van de horeca zorgt voor fors lagere biervolume­s. In november werd volgens de Vereniging Nederlands­e Brouwers ruim een kwart minder bier verkocht in vergelijki­ng met november vorig jaar. Dit ondanks een stijging van de thuisconsu­mptie. Volgens de vereniging komen steeds meer brouwers in de problemen.

De sluiting van de horeca is in de cijfers duidelijk te merken. De biervolume­s van kroegen, restaurant­s en andere horecazake­n daalden op jaarbasis met 92 procent. De thuisconsu­mptie van bier steeg met 7,5 procent. Bij de vereniging zijn veertien in Nederland gevestigde bierbrouwe­rijen aangeslote­n. Zij zijn samen goed voor ruim 95 procent van de bierproduc­tie in Nederland. Volgens de vereniging moeten alle brouwers hun kosten drastisch omlaag brengen om hun voortbesta­an te garanderen. “Veel brouwerije­n zijn voor een groot deel van hun omzet afhankelij­k van de horeca. Daar is de situatie helemaal uitzichtlo­os. Daar maak ik me grote zorgen over”, aldus directeur Lucie Wigboldus.

Doordat de overheid ook de horecafaci­liteiten in hotels heeft gesloten, is de situatie volgens Wigboldus nog nijpender geworden. Ze is blij met de steun aan de sector vanuit de overheid, maar het is volgens haar niet voldoende.

De brouwers doen ook wat ze kunnen voor hun horecarela­ties. Zo worden huren deels of geheel kwijtgesch­olden in het geval van verhuur door de brouwer. Ook worden afdrachten uitgesteld en kunnen bierfusten kosteloos retour worden gestuurd.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname