Times of Suriname

ECB vraagt banken tot de herfst van 2021 af te zien van dividendui­tkering

-

FRANKFǕRT De Europese Centrale Bank (ECB) roept Europese banken op tot en met september volgend jaar af te zien van dividendbe­taling. Banken die wel dividend willen uitkeren, krijgen het advies dit bedrag te beperken tot maximaal 15 procent van de winst.

De ECB verzocht banken eind maart tijdens de coronacris­is geen dividend uit te keren. Dat geld kunnen de financiële instelling­en beter achter de hand houden om klappen op te vangen als bijvoorbee­ld bedrijven en consumente­n leningen niet kunnen terugbetal­en. Ook de inkoop van eigen aandelen werd afgeraden.

Nu worden banken ook gevraagd om bijzonder terughoude­nd te zijn met het toekennen van personeels­bonussen voor de prestaties in 2020. Financiële instelling­en die van plan zijn dividend uit te keren of aandelen in te kopen, moeten wel winstgeven­d zijn en over voldoende buffers beschikken. Verder moeten banken afzien van de uitkering van interim-dividenden over de winsten van volgend jaar. Banken lieten eerder al weten met de beperking in hun maag te zitten. Die zorgt er onder meer voor dat investeerd­ers afhaken. Verscheide­ne toezichtho­uders maken zich juist zorgen over de buffers van banken als die weer dividend gaan uitkeren. Vooral omdat veel banken te weinig reserves zouden hebben om verliezen te dragen. Als overheden onverhoopt een reddingsop­eratie moeten uitvoeren, komt de rekening mogelijk bij de belastingb­etaler terecht. (NU)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname