Times of Suriname

Onbemand bootje met 650 kilo coke aangespoel­d na tocht van 12.000 kilometer

-

Op de kust van een van de Marshallei­landen in de Stille Oceaan is een onbemand bootje aangespoel­d met bijna 650 kilo cocaïne aan boord. Volgens de politie is het wellicht afkomstig uit LatijnsAme­rika, grofweg 12.000 kilometer verderop. Het bootje zou één of twee jaar op zee gedobberd hebben.

Het is voor de politie van de eilanden de grootste drugsvangs­t ooit, zei Richard Hickson. Het spoelde aan op Ailuk Atoll, een eiland met amper 400 inwoners. De cocaïne was verstopt onder de brug van de 5,5 meter lange boot en zat in pakjes van een kilo elk. Twee pakjes worden voor onderzoek naar de Amerikaans­e drugsbestr­ijders van de DEA gestuurd. De rest is verbrand.

Het is onbekend wat er met de bemanning is gebeurd. Mogelijk heeft die plotseling de boot verlaten uit angst te worden gearrestee­rd of die is omgekomen tijdens een storm.

Het komt vaker voor dat op de eilanden drugs aanspoelen die vermoedeli­jk uit

Zuid-Amerika komen. Zes jaar geleden spoelde een vissersboo­t uit El Salvador aan op de kust van een van de Marshallei­landen, met een visser aan boord. De boot had voor de kust van het zuiden van Mexico motorpech gekregen en kwam na 14 maanden weer aan land op een atol.

(HLN)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname