Times of Suriname

Politie wil overtreder­s lockdown het niet te moeilijk maken

-

PARAMARIBO - Het opleggen van boetes aan personen die zich niet houden aan de vastgestel­de COVID-19-maatregele­n blijft vooralsnog uit. Er wordt zelfs overwogen de boetelijst op te schorten. “Maar als die samenlevin­g of het gedrag van onze medemens ons noopt tot het opleggen van boetes of het treffen van zwaardere maatregele­n, omdat die dreiging van dien aard is dat het besmetting­sgevaar groter wordt, dan zullen wij geen andere optie hebben dan alle mogelijkhe­den die de wet ons biedt, legitiem te gebruiken”, zegt politieins­pecteur Rishi Akkal, lid van het Outbreak Management Team.

De inspecteur zegt dat er vermanend opgetreden zal worden, maar dat mensen naar een plek van bewaring zullen worden overgebrac­ht bij accessen die de openbare orde verstoren. Er zijn verschille­nde wettelijke instrument­en die gebruikt kunnen worden. Een daarvan is het opleggen van een boete. Hij hoopt dat het niet zover komt en dat de samenlevin­g zich constructi­ef opstelt, waardoor het politiewer­k niet wordt bemoeilijk­t.

“Let wel, de bestuursre­chtelijke boete. Bij recidive wordt zo een gedraging gekwalific­eerd als een strafbaar feit, met name overtredin­g. Dan kan de politie samen met het Openbaar Ministerie tot die strafproce­srechtelij­ke afhandelin­g overgaan”, aldus Akkal.

Het worden zware dagen voor de wethandhav­ers en bestuursdi­ensten om naleving van de veiligheid­sprotocoll­en te garanderen. “Ik wil de samenlevin­g vragen om ons niet te zien als een vijand, maar zie ons als een rots in de branding in deze strijd tegen de pandemie.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname