Times of Suriname

Tijdelijk akkoord voor vissers: “Dit biedt enige zekerheid”

-

DEN HAAG - Nederlands­e vissers kunnen in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar een kwart van hun quota opvissen. Seizoensge­bonden visserij kan 40 tot 65 procent opvissen. Die zekerheid is er nu de Europese visserijmi­nisters en Brussel een akkoord hebben bereikt.

Door de Brexit-perikelen is er grote onzekerhei­d ontstaan in de visserijse­ctor. Als het aan de Britten ligt zijn

Nederlands­e vissers niet meer welkom. Dat kan gevolgen hebben voor de Europese visquota. Om duidelijkh­eid te geven is er nu in Brussel een akkoord bereikt voor het eerste kwartaal van 2021.

De komende weken wordt met het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen besproken of Europese vissers alsnog in hun wateren hun Europese quota kunnen opvissen.

“Ik ben tevreden dat we voor een beetje zekerheid in onzekere tijden voor de vissers hebben kunnen zorgen”, reageert minister Carola Schouten (Landbouw) opgelucht. “Het is wel van groot belang dat er snel duidelijkh­eid komt over een akkoord met het Verenigd Koninkrijk. Als dat helder is, kan de Europese Commissie ook handelen en waar nodig maatregele­n nemen om de vissers te steunen en helpen.”

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname