Times of Suriname

Minister Van Nieuwenhui­zen wil met reizigersv­erklaring pleziertri­p ontmoedige­n

-

DEN HAAG - Minister Cora van Nieuwenhui­zen (Infrastruc­tuur) wil een verklaring invoeren waarin reizigers aangeven of de reis die ze willen maken noodzakeli­jk is. Ze laat die mogelijkhe­id onderzoeke­n, schreef ze aan de Tweede Kamer. Het gaat in eerste instantie om mensen die vanuit Nederland naar het buitenland willen gaan. Ze wil hiermee mensen verder ontmoedige­n om te vliegen. De maatregele­n die de luchthaven en vliegmaats­chappijen hebben genomen, zijn volgens haar “absoluut nog niet genoeg.”

De afgelopen dagen en ook woensdag nog - de dag nadat de harde lockdown van kracht is gegaan - duiken er beelden op van drukte op Schiphol, waarbij veel mensen te dicht bij elkaar staan. De minister noemt dat “onacceptab­ele situaties die niet passen bij de ernstige gezondheid­ssituatie waarin Nederland zich bevindt.” Daarom heeft ze de sector woensdag opnieuw gesproken “om hen tot de orde te roepen.”

Het kabinet roept al tijden op alleen strikt noodzakeli­jke reizen te maken in verband met het coronaviru­s. Deze week is de oproep om niet naar het buitenland te reizen en geen reizen te boeken verlengd tot 15 maart. “Als mensen toch op vakantie gaan, is dat “zeer onverantwo­ord en ongepast”, benadrukt Van Nieuwenhui­zen nogmaals. Sinds woensdag geldt voor de hele wereld een oranje reisadvies.

Volgens haar hebben de vliegmaats­chappijen nu aangegeven dat ze tot 15 maart geen pakketreiz­en meer aanbieden naar ‘oranje gebieden’. Ook zullen vliegreizi­gers straks een negatieve testverkla­ring moeten hebben voor vertrek uit een risicogebi­ed.

Schiphol heeft sinds dit weekend meer veiligheid­spersoneel en meer ’securityla­nes’ en balies ingezet. Ook zijn er meer begeleider­s om mensen afstand van elkaar te laten houden. Daarnaast zijn werkzaamhe­den aan grenscontr­olepoortje­s stopgezet, zodat ze allemaal weer open kunnen. Verder worden de vluchtsche­ma’s aangepast. Ook gaat de vliegsecto­r mensen actiever wijzen op het feit dat ze alleen moeten reizen als het noodzakeli­jk is en dat ze niet moeten reizen als ze klachten hebben. “Het is nog niet duidelijk hoe een reizigerve­rklaring eruit zal zien en op welk moment die moet worden ingevuld. Daarvoor is het onderzoek bedoeld”, aldus het ministerie. Ook moet nog duidelijkh­eid komen over wat strikt noodzakeli­jk is of niet. Vakantie of soortgelij­ke reizen zijn dat volgens het ministerie niet. Maar vrachtverk­eer, vluchten van mensen met een vitaal beroep of familiebez­oek in verband met een uitvaart zijn bijvoorbee­ld wel noodzakeli­jk.

(De Telegraaf)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname