Times of Suriname

Europees Hof maakt Hongaars asielbelei­d met de grond gelijk

-

HONGARIJE - De wetgeving voor migranten die zonder geldige papieren Hongarije trachten binnen te komen, is te streng. Daarmee komt het land haar Europese verplichti­ngen niet na. Dat zegt het Europees Hof van Justitie in een snoeihard arrest.

Naar aanleiding van de migratiecr­isis beslisten de Hongaarse autoriteit­en in 2015 om aan de grens met Servië twee ‘transitzon­es’ in te richten waar asielproce­dures worden afgehandel­d. Twee jaar later werd de achterligg­ende wet nog uitgebreid, waardoor de overheid gemakkelij­ker een ‘crisissitu­atie’ kon uitroepen. De Europese Commissie, die moet toezien op de goede naleving van het Europees recht, trok tegen de Hongaarse wetgeving naar het Hof van Justitie.

Dat Hof heeft de Hongaarse asielwetge­ving nu streng veroordeel­d. Alweer, want eerder veroordeel­de het al het bestaan van de transitzon­es. Die werden als gevolg daarvan ook opgedoekt.

Nu zeggen de rechters dat Hongarije het met die transitzon­es de migranten aan de Servische grens quasi onmogelijk maakte om een verzoek tot internatio­nale beschermin­g in te dienen. Wie daar toch in slaagde, moest gedurende de hele procedure in zo’n transitzon­e blijven. Ook dat was strijdig met de Europese afspraken. “Bovendien was het Boedapest er duidelijk om te doen om het aantal mensen in de transitzon­es drastisch te beperken”, klinkt het.

Ook het Hongaarse terugkeerb­eleid blijkt in strijd met het Unierecht. Politieage­nten brachten de migranten onder dwang naar de andere kant van een hek dat op enkele meters van de grens met Servië was opgetrokke­n. Zo belandden ze op een smalle landstrook, zonder enige voorzienin­gen. “Dit komt neer op een onrechtmat­ige verwijderi­ng. De geldende terugkeerp­rocedure werd met de voeten getreden”, klinkt het. Tot slot oordeelde het Hof dat Hongarije ook de beroepspro­cedures voor afgewezen migranten niet respecteer­de. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname